Paulownia


       

        



       Imi doresc sa dezvoltam impreuna aceasta pagina dedicata copacului "minune" PAULOWNIA. Astept de la cei care au primit seminte si nu numai, feedback si informatii pe care sa le postez in mod gratuit aici. 




Ce este paulownia? Pe scurt despre paulownia

Paulownia este singurul gen de copac cu crestere rapida din familia Paulowniaceelor. Acest gen de paulownia include cateva specii de copaci cu proprietati similare; din aceasta cauza sunt descrise sub denumirea colectiva de paulownia.
Specii de Paulownia:
Paulownia australis
Paulownia catalpifolia
Paulownia coreana
Paulownia duclouxii
Paulownia elongata
Paulownia fargesii
Paulownia fortunei
Paulownia glabrata
Paulownia grandifolia
Paulownia imperialis
Paulownia kawakamii
Paulownia lilacina
Paulownia longifolia
Paulownia meridionalis
Paulownia mikado
Paulownia recurva
Paulownia rehderiana
Paulownia shensiensis
Paulownia silvestrii
Paulownia taiwaniana
Paulownia thyrsoidea
Paulownia tomentosa
Paulownia viscosa
Toate speciile de paulownia sunt copaci care cresc foarte repede. Din acest motiv, multora le place Paulownia tomentosa, Paulownia elongate, Paulownia fortune si multe altele care sunt folosite in productia de lemn, biomasa, etanol, furaje, hartie, etc.
Folosirea paulowniei in Japonia dateaza din anul 200. Traditia spune ca atunci cand o fata se naste intr-o familie, un copac de paulownia trebuie sa se planteze. Apoi, cand se casatoreste, copacul trebuie retezat iar cufarul de nunta sa fie construit din el. Se credea ca daca un copac de paulownia este plantat langa casa, pasarea Phoenix vine si aduce noroc.
In sec al XIX-lea paulownia isi face intrarea pe teritoriul Americii. Puietii de paulownia erau folositi ca material de ambalat, mai ales cand se transportau farfurii din portelan de-a lungul oceanului Pacific.
Din anii ’70 ai secolului ai XX-lea, Japonia nu mai este capabila sa produca destul de mult pentru a satisface cererile. Prezenta acestui lemn este foarte apreciata in Japonia si in cele mai multe case japoneze poti gasi cel putin un lucru sau o piesa de mobila facuta din paulownia. In Japonia exista cea mai mare cere pe piata a copacului de paulownia.Speciile de paulownia cu cresterea cea mai rapida au fost clonate pentru a produce lemn puternic si usor. Numai in China sunt plantati 1.2 bilioane de copaci de paulownia.

In ultimul secol au fost facute plantatii de paulownia, mai ales in centrul si sudul Americii. Acum aceste plantatii sunt pregatite sa asigure cherestea de inalta calitate. Copacul cu crestere rapida, copacul de paulownia, este o alternativa accesibila in comparatie cu alte specii salbatice care cresc in mediu natural. Paulownia poate fi folosita ca o alternativa la Thuja plicata, Ochroma pyramidale (cunoscuta ca Balsa), Maranta si Tilia americana. Astazi, exista plantatii de paulownia in cea mai mare parte a Europei.
Exceptand cresterea paulowniei pentru lemnul sau, putem aminti si importanta sa in producerea mierii. Florile abundente ale copacilor de paulownia sunt bogate in nectar, iar mierea are o calitate foarte buna.
Cresterea rapida a florilor, marimea frunzelor ( aprox. 70 cm in diametru), coroana frumoasa, face copacul de paulownia sa fie potrivit in parcuri. Frunzele uriase ale copacului de paulownia functioneaza ca un colector natural de praf, devenind o adevarata fabrica de oxigen.
Din acelasi motiv motiv copacul de paulownia este potrivit in recuperarea padurilor arse si a plantelor care se lupta cu eroziunea.
Plantarea copacilor de paulownia este foarte profitabila! Isi merita numele de “Copacul Minune” sau “Copacul de Ulei”. Daca iti doresti sa industrializezi copacul de paulownia sau doar iti doresti sa stii mai multe despre acest copac minunat, despre proprietatile si conditiile de plantare, atunci te afli in locul potrivit.

Proprietatile paulowniei

Paulownia nu este doar un alt copac exotic. Este dificil sa prezinti toate domeniile in care sunt folosite partile componente ale copacului, acestea fiind numeroase. Lemnul, frunzele, florile – fiecare avand proprietati pe care le putem folos.
Intreaga planta –cu remarcabila sa crestere este o comoara pentru ecologisti. Acestia au descoperit , ca paulownia, prin rapida dezvoltare a radacinii, este extrem de potrivita in impadurirea zonelor cu risc de eroziune. A devenit chiar o rutina folosirea acestui copac, in America de exemplu,unde eroziunea este o problema constanta. Paulownia este potrivita si pentru reimpadurirea padurilor arse; pe langa toate aceste avantaje putem sa amintim si puterea de a fertiliza solul prin exfolierea frunzelor.
Desigur ca paulownia cu toate proprietatile a devenit indispensabil parcurilor si gradinilor, nu doar in Asia dar si in Europa si America. Frunzele imense si coroana mare, care cresc fara a trebui sa astepti ani de zile, asigura umbra in locurile de odihna, astfel incat un parc cu paulownia ofera racoare in mijlocul caldurii si al prafului din marile orase. Este inutil sa mai mentionam cat verde ofera aceste frunze (efectul de fotosinteza) si cat dioxid de carbon prelucreaza acestea. Daca intr-adevar exista un copac care sa fie denumit “plamanii orasului” – acesta este paulownia.

Frunzele au aproximativ 75 cm in diametru, deci nu este de mirare volumul important de dioxid de carbon pe care acestia il prelucreaza, cantitatea mare de oxigen pe care o elibereaza in atmosfera in timpul procesului de fotosinteza. Masa frunzei este folosita si in prepararea furajelor – contine aprox. 20% proteine si proprietatile sale sunt f apropiate de cele ale lucernei. Acesta nu este insa singurul motiv pentru care este apreciata frunza de paulownia. Este cunoscut faptul ca acestea contin substante care influenteaza pozitiv activitatea ficatului, rinichilor, vezicii biliare, al bolilor de plamani. Aceste proprietati sunt cunoscute in China de foarte mult timp, chiar si industria farmaceutica produce medicamente avand la baza paulownia. Frunzele de paulownia au si proprietati care pot fi folosite in industria cosmeticii, fiind folosite in producerea de parfumuri sau diferite creme. Si florile pot fi folosite in acelasi scop, aroma acestora fiind una de vanilie sau migdale. S-a demonstrat ca acest lucru se datoreaza continutului de heliotropina.
 
Exceptand frumusetea florilor , acestea se caracterizeaza si prin aroma lor placuta. Albinele produc o miere cu un gust remarcabil. Mierea din paulownia este usoara, limpede, foarte luminoasa si aromata, prin culoare si consistenta se poate compara cu cea de salcam. Mierea are si calitati medicinale, fiind folosit in rezolvarea problemelor legate de ficat, vezica biliara, bronsite si alte boli respiratorii. Pe langa toate aceste proprietati medicinale trebuie sa amintim si folosirea florilor in preparea unui desert exotic foarte des intalnit in meniul restaurantelor din Europa.

Dintre toate speciile, paulownia este cel mai putin pretentios in ceea ce priveste calitatea solului. Se adapteaza foarte usor la diferitele tipuri de sol si singura cerinta este prezenta umiditatii in primii ani de crestere, planta traieste intre 70-100 de ani, facand exceptie intre toate celelalte specii de copaci cu crestere rapida. In alegerea copacului de paulownia trebuie sa luam in considerara rezistenta la temperature joase. Se stie ca paulownia tomentosa rezista la -27°C, paulownia elongata rezista la -16°C, si paulownia fortune nu rezista la temperatura sub 0°C.

Aşa cum am spus deja exista specii de paulownia, cu o creştere de 1 metru cub in aproximativ 7 - 8 ani, sunt unii dintre copacii cu cea mai rapida creştere din lume. În vremuri, când înainte de a introduce fiecare inovaţie în agricultură trebuia să ne gândim dacă aceasta poate provoca daune naturii în primul rând, într-o epocă, atunci când societatea începe sa masoare, progresul tehnologic propriu, cu gradul de protecţie a mediului, copacul de paulownia s-a dovedit a fi o comoară . Creşterea rapidă a copacului il face extrem de potrivit pentru obţinerea de cantitati mari de biomasă intr- o perioadă scurtă de timp. Întreaga plantă este folosită - tulpina, frunze de masa, etc biomasa de paulownia este potrivita pentru siloz (prin urmare, ca hrană pentru animale), şi, de asemenea, pentru multe alte scopuri ca material pentru surse alternative de energie regenerabila. Una dintre aplicaţiile cele mai promitatoare este de bioetanol, din celuloză. Cu excepţia cazului în multe domenii, atunci când este utilizat în prezent, unii oameni de stiinta il vad ca si combustibil al viitorului - uşor de produs si de folosit, fără risc pentru mediul înconjurător. Există două metode pentru a produce bioetanol - prima este de a folosi microorganisme speciale, cultivate în acest scop, care folosesc celuloză ca o sursă de energie şi de etanol ca un produs al metabolismului lor; pe de altă parte se bazează pe efectul anumitor enzime. Chiar a doua este mai ieftina şi mai des aplicata, ambele dintre ele au avantaje viitoare. Aşa cum am spus deja, biomasa de Paulownia este un material adecvat pentru producţia de bioetanol, dar aceasta nu este singura. La prelucrarea şi producerea de lemn Paulownia, există, desigur, ramuri şi alte părţi rămase, care sunt numite în mod oficial deseuri, dar de fapt ele sunt o altă sursă de celuloză pentru producerea de bioetanol. Deci prin plantarea si prelucrarea paulowniei este inclusa in mod natural aceasta substanta in natura ceea ce ajuta la mentinerea echilibrului ecologic si conservarea naturii. Celuloza ne ajuta sa obtinem granulele . Granulele de paulownia sunt folosite ca si combustibil pentru incalzirea caselor sau in scopuri industriale,deoarece folosirea lor este in continua crestere. Obtinerea ieftina si usoara a biomasei este posibila prin urmatoarele proprietati ale paulowniei:
- nu necesita replantare, chiar si in cazul taierii copacilor tineri, acestia se regenereaza si cresc rapid deoarece radacina este destul de dezvoltata.
- trunchiul poate fi taiat in orice perioada .
Nimic nu se pierde din paulownia, nimic nu polueaza sau schimba mediul inconjurator. In acest sens, putem afirma ca nu este exagerat daca il numim “copacul viitorului”, deoarece pamantul nostru are un viitor mai bun doar daca stim sa-l folosim rational si cu grija.















Una dintre caracteristicile interesante ale paulowniei este multitudinea de proprietati ale lemnului sau. Chiar daca il folosim de ani intregi si astazi ne uimeste cu multiplele sale aplicatii. Desigur,pretul mic al lemnului de paulownia reprezinta un stimul in achizitionarea acestuia. Cand comparam pretul cu multitudinea proprietatilor sale ajungem la concluzia ca este copacul ideal..
Primul lucru izbitor atunci cand privim lemnul de paulownia este greutatea sa, fiind foarte usor. Tocmai din aceasta cauza este folosit in construirea avioanelor. Este foarte valoros in construirea cutiilor,in impachetarea produselor care trebuiesc transportate, deoarece greutatea incarcaturii este redusa considerabil.


Plantarea copacului de paulownia

Dupa cum am mentionat deja, relatiile cu clientii nostri nu se termina odata cu achizitionarea copacilor de paulowniaVelboy Ltd. asigura sprijin in fiecare stadiu al plantarii acestiu copac minunat. Oricum, este posibil sa va doriti sa va ocupati de plantarea lor fara interventia noastra; dar unul dintre scopurilor noastre este sa ne ajutam clientii sa obtina cele mai bune rezultate posibile, este placerea noastra sa impartasim din cunostintele noastre despre conditiile necesare cresterii copacului de paulownia si experienta noastra in plantarea lui, descrise in cativa pasi:
Cerintele de baza care trebuiesc cunoscute inainte de plantarea copacilor de paulownia sunt descrise in detaliu in capitolul “Construirea plantatiilor”, dar pe scurt acestea sunt : "Building plantations", but in brief they are:
- sol permeabil;
- sol neutru sau alcalin – ph-ul peste 5.5
apa subterana sa nu fie mai mare de 1.5m
Plantarea.. Dupa caderea frunzelor este timpul inceperii plantarii tinerilor copaci. De obicei se face in Noiembrie. De fapt, acest lucru se poate face si in timpul iernii daca pamantul nu este inghetat sau daca nu este zapada sau noroi. Daca butasii sunt pastrati intr-un loc racoros si intunecat,pot fi plantati si la sfarsitul lunii Mai.
1. Trebuie sapata o groapa de 60 cm in diametru si 60-80 cm in adancime. Pastreaza aceasta marime pentru a asigura spatiul necesar cresterii tinerilor copaci de paulownia
Plantarea paulowniei – saparea gropii Plantarea paulowniei – saparea gropii
2. Pune 8-10 kg de ingrasamant sau 200g de fosfor(P2O5) amestecat cu 100g de ingrasamant, nitrogen:fosfor:potasiu – (N:P:K) 15:15:15. Returnati acest sol fertilizat in groapa pana cand adancimea ajunge la 30-40 cm. Acesta este modul prin care se asigura baza nutritionala astfel incat radacinile se dezvolta mult mai rapid. Daca decizi poti sa folosesti sistemul de irigare Terawet. Terawet.
Засаждане на пауловния - добавяне на тор Засаждане на пауловния - добавяне на Terawet
3.Așezați rădăcinile în gaură. O parte din tulpina trebuie să fie la nivelul solului sau de 2-3 cm deasupra lui.
Plantarea paulowniei – plasarea butasilor Plantarea paulowniei – plasarea plantei
4. Turnați aproximativ 10 de litri de apă. Dacă plantati Paulownia toamna, udarea nu este necesară. 
Plantarea paulowniei -irigare Plantarea paulowniei -irigare
* Canalul ondulat, acoperit cu un pahar este pentru a asigura umiditatea in groapa la adancimea initiala. Incepem sa il folosim in cel de-l doilea an conectand teava acestuia la un furtul subtire. Acesta este modul prin care irigam in adancime si stimulam dezvoltarea radacinilor. Aceasta face ca paulownia sa nu devina dependent de irigatie. Chiar si paharul apara canalul de astupare pana cand este folosit.
Chiar daca ai ratat plantarea butasilor, poti s-o faci in orice moment al anului cu cei crescuti in ghiveci. Trage tanarul copac de paulownia din ghiveciul sau cu pamantul sau astfel incat sa nu-i fie rupte radacinile, pune-l in gaura pregatita si apoi acopera-l cu pamant. .

Ingrijirea copacilor de paulownia

Paulownia este considerate o fiinta vie. Cere multa dragoste si atentie. In acest articol vom descrie punctele de baza in procesul de plantare al acestiu copac miraculos si vom incerca sa prezentam lunar cu fapte si fotografii despre metodele pe care trebuie sa le aplici plantelor tale.
Dorim sa notam marea noastra satisfactie in plantarea copacilor de paulownia. Cu cat ii ingrijesti mai bine, cu atat cresc mai mult. Este o adevarata placere sa privesti cum tinerii copaci paulownia se dezvolta in adevarate coloane doar in cateva luni. Fotografiile de mai jos afiseaza procesul de crestere al copacului intr-un an. Inaltimea copacului de paulownia in cea de-a doua fotografie este de 5.20 m.
Paulownia la plantare
1. Chiar daca este plantat toamna sau primavara, butasii de paulownia isi incep cresterea la mijlocul lunii Aprilie pana la inceputul lunii Mai. Desigur, temperatura joaca un rol foarte important. Este posibil ca tinerii copaci sa incolteasca prematur din cauza caldurii timpurii. La frig exista riscul de inghet. Paulownia invinge frigul si sa inmugureasca din nou. Dar acest proces le incetineste cresterea dar nu-i omoara. Urmatoarele 2 fotografii sunt realizate de respectatul nostru coleg Yosif Deyanov din plantatia proprie. Le postam cu acordul lui:
Paulownia cu muguri distrusi de inghet Paulownia cu muguri tineri distrusi de inghet
2. Dupa ce pericolul de inghet a trecut,cresc de obicei 2 vlastari. Trebuie sa creasca 10 cm si sa-I tai pe cei mai slabi. Acesta este modul prin care se formeaza trunchiul copacului. Este extrem de important daca plantezi paulownia pentru lemn. Daca lasi mugurii sa creasca, copacul de poaulownia va deveni un tufis.
Paulownia inainte de inlaturarea mugurilor Paulownia dupa inlaturarea mugurilor
3. Acum urmeaza cea mai fragila faza a copacului. Este inca tanar dar iarba creste si daca nu este inlaturata (manual,in general) , copacul poate fi sufocat de aceasta. Se poate lupta impotriva acesteia cu ierbicide. Este bines a plivesti tinerii copaci pe o raza de 30-40 cm.
Paulownia lasat sa lupte singur impotriva buruienilor - Incorrect!!! Paulownia lasat sa lupte singur impotriva buruienilor - Incorrect!!!
4. Aceasta faza reprezinta cel mai mare pericol de pesta. Putem observa Mamestra Brassicae si un atac al Trialeudores vaporariorum Westw asupra plantelor noastre. Lupta impotriva lor nu este costisitoare. Paulownia trebuie tratata de trei ori in faza de inceput a cresterii lor. Cand copacii cresc mai mult de 1 m, ei cresc 5-10 cm pe zi, gandacii nu-I mai pot ataca. Nu s-a descoperit nimic in neregula in ultimii ani.
5. Inlaturarea buruienilor este necesara pentru ca trunchiul sa creasca drept, fara ramuri pana la cel putin 8 m. Lipsa de ramuri garanteaza calitatea lemnului. Atentie insa la frunze. Aceasta actiune se poate face de 5 ori, depinde de tipul copacului de paulownia.
Paulownia cu muguri Inlaturarea mugurilor
Mugurii ramasi se transforma in ramuri - Incorrect!!! Mugurii ramasi se transforma in ramuri- Incorrect!!!
Respectand aceste reguli vei deveni un mandru producator. Evident, eforturile depuse in primul an va vor fi rasplatite in anii urmatori.

Construirea plantatiilor

Din nefericire este inca foarte dificil in a gasi destule informatii despre o plantare reusita a copacilor de paulownia. Scopul articolului este exact acela de a complete aceste goluri. Noi ne-am dat toata silinta in a selecta toate informatiile si faptele necesare, incercand sa le dam o forma.
In cazul in care paulownia va fi plantata pentru lemnul ei, avem nevoie de trunchi inalt si drept inca din primul sezon de plantare.
plantatie de 5 ani plantatie de 8 ani
Informatiile de baza pe care trebuie sa le stii:
Solul. . Copacul nu este pretentios tipului de sol atata timp cat este permeabil, si capabil de uscare independenta. Grosimea trebuie sa fie de cel putin 1.5m.
Paulownia nu tolereaza solul cu aciditate mare; ph-ul trebuie sa fie de 5.5 sau mai mare..
Вода. Paulownia nu tolereaza pamantul cu umiditate ridicata. Nivelul trebuie sa fie de cel mult 1.5m. Este necesara o irigare adecvata tinerelor plante.
Altitudine. strong> Paulownia creste pana la 800-900 m altitudine. Frigul din locurile mai inalte nu reprezinta o problema pentru Paulownia tomentosa si cativa dintre hibrizii rezistenti la frig. Noi am plantat copaci de paulownia la 1200m – cu siguranta cresc mult mai incet acolo. Trebuie acordata atentie faptului ca solul este cu acid in zonele unde cresc conifere.
. Vantul. In timpul primilor 2 sau 3 ani de viata, furtunile de vant pot cauza probleme serioase tanarului copac de paulownia. Aceste daune pot fi depasite de catre copaci dar, le incetineste cresterea. Paulownia creste mult mai repede in locurile protejate impotriva vantului.
Sfatul nostru: Nu iriga pe timp de vant!!!Apa de la radacini face ca plantele sa se desprinda mai usor!!!

1. Pregatirea locului.

Dupa alegerea terenului, este bine sa se faca pregatirea pentru arat. In cazul in care se foloseste burghiu de 60 cm in diametru si 60-100 cm in adancime, este posibil sa nu se mai efectueze aratul.

Teren pregatit pentru plantarea paulowniei Saparea gropii pentru butasul de paulowniei

2. Planurile de plantare.

Cand organizezi planurile de plantare trebuie luat in considerare marimea echipamentului de munca. Planul de plantare depinde foarte mult de scopul pentru care sunt plantati butasii. Cand plantezi paulownia pentru lemn intr-o zona nu foarte mare dar vrei sa obtii maximum de productie, planul potrivit este 3x3 m sau 4x3 m. Prin acest plan poti obtine 105 sau 82 de copaci pe ar. Dar daca folosesti acest plan este obligatoriu ca dupa 4 ani sa-i tai, pentru ca nu le mai ramane suficient spatiu pentru a se dezvolta. Atunci vei avea jumatate din plantatie copaci de 4 ani si cealalta jumatate vor fi de 8 ani.

Marcarea cu spray

Alte planuri cunoscute sunt 4x4 – 63 de butasi pe ar; 5x4 – 50 de butasi pe ar; 5x5 – 40 de butasipe ar. Fiecare din aceste planuri necesita taierea intre cel de-al 8-lea si cel de-al 10-lea an.

Paulownia forest after felling новопокарали пауловнии 3 месеца след отсичането им

Tanarul paulownia la 3 luni dupa taiere paulownia de 5 ani crescut dup ace predecesorul sau de 3 ani a fost taiat

Cand il plantezi pentru biomasa: 2x0.5 m sau 1x1 m, 1000 de butasi pe ar pot fi plantati.

3. Plantare.

Timpul potrivit plantarii butasilor este din Noiembrie pana la sfarsitul lunii Aprilie. Puietul trebuie plantat de la sfarsitul lunii Aprilie pana la inceputul lunii August

. Urmatorul pas este saparea unor gauri cu un aparat echipat cu burghiu de 60 cm in diametru. Adancimea poate ajunge pana la 1m. Aceasta nu inseamna ca puietul trebuie introdus pana la capat. Jumatate din solul fertilizat trebuie reintrodus in gaura pana cand gaura ajunge la o adancime de 30-40 cm, doar apoi trebuie plantat puietul.

Butasii de paulownia pregatiti pentru plantare Planting paulownia sapling

4. Apa.

Apa are o mare importanta, mai ales in primul si cel de-al doilea an de viata al tinerilor copaci de paulownia. Dupa care, sistemul de radacina este destul de dezvoltat de mult pentru a ajunge la stratul acvifer. Cel mai bun mod de irigare este sistemul prin curgere. Un copac tanar are nevoie de 20-30 l de apa, asigurate prin 1-2 irigari pe saptamana. Daca folosesti sistemul de irigare Terawet, nevoia de irigare se injumatateste.



Sursa: http://paulownia.bg/
Metoda mea:

           Dupa ce am tot citit pe net am decis sa folosesc urmatoarea varianta:
Am pus semintele intr-un borcan cu apa calduta pe calorifer pentru germinare si am avut grija sa nu se evapore toata apa.




  Dupa aproximativ 6 zile semintele au germinat.



Le-am luat cu grija, cu ajutorul unui betisot pentru frigarui, si le-am asezat deasupra pamantului. Peste ele am presarat un strat foarte subtire de pamant. In loc de alveole eu am folosit o cutie pe care am taiat-o la aproximativ 5 cm inaltime, in care am pus un sac menajer ca sa nu treaca apa, dupa care am pus cam trei sferturi pamant de flori. 
Dupa alte 6-7 zile au rasarit primele plante.


Plantele au lumina doar ziua si le ud cu apa calduta.


Metoda lui Marian:
Salut Sorin,
  Am primit semintele acum 2 saptamani si iti multumesc mult.
 Am inceput prin germinarea semintelor intr-un vas de yena in care am pus o solutie formata din apa si fertilizator atonik. Am acoperit vasul cu o folie de plastic transparenta si l-am pus sub o veioza, avand lumina 24/24.
 Dupa 4 zile am vazut primele seminte germinate insa abia dupa 6 zile am facut transferul atunci cand am observat cateva frunzulite. Pentru transferul semintelor germinate am folosit betisoare de frigarui, un pahar cu apa in care inmuiam betisorul pentru curatare dupa fiecare samanta transferata in tavita alveolara. Am folosit tavi alveolare cu 104 celule iar pamant, un compost de turba cu nutrienti, mai scump ce-i drept.
  Am amenajat un loc pentru depozitarea tavilor alveolare sub un neon.
  Dupa primele seminte transferate am observat ca semintele incoltite nu au reusita 100% de transformare in plante. Unele plantite nu reuseau sa scape de folia protectoare iar aceasta se usca, unele nu erau plasate perfect iar la udare ieseau din pamant asa ca am hotarat sa nu mai transfer seminte negerminate complet.
 Am lasat semintele la germinare mai mult pana cand plantele reuseau sa iasa complet din samanta si se vedeau 2 frunzulite la fiecare planta. Astfel am ajuns la 100% reusita.
 Dupa transferul plantutelor acopeream tavita cu folie, astfel se creea efectul de sera si plantele nu trebuiau udate cateva zile. Dupa 2 sau 3 zile indepartam folia fiindca plantele deja erau deranjate de ea.
  Transferul l-am facut din ziua 6 pana in ziua 14.
 Azi am o tavita cu plante de 7 zile de la transfer iar cea mai noua cu plante abia transferate.
  O sa-ti trimit poze cu evolutia lor, apoi cu repicare, cu plantarea tot procesul.
    



























Bogdan Fofirca





O noua metoda, costisitoare, dar sigura.












Plantatie  PAULOWNIA Brosteni Dambovita

28 Februarie 2015















319 comentarii:

«Cel mai vechi   ‹Mai vechi   201 – 319 din 319
Anonim spunea...

Buna!
Carmen din Iasi va scrie pentru a va multumi pentru semintele trimise. Debia astept sa se faca luna plina pentru a seman o parte dintre seminte, iar restul la urmatoarea luna, ca de, e inca iarna.
Mii de multumiri si o sa va mai tin la curent cu copaceii mei.

Unknown spunea...

BUN ZIUA!
ASI DORI SI EU SEMINTE TOMENTOSA NU MULTCCA 250 BUC ARESA MEA EST GOMBOS LASZLO OTTO LOC.LOMPIRT NR 182/A JUD SALAJ COD POSTAL 457332 DACA SE POATE PRIN POSTA
VA MULTUMESC ANTICIPAT!

Unknown spunea...

BUNA!
MAR INTERESA CCA 250 DE SMINTE TOMENTOSA ADRESA GOMBOS LASZLO OTTO STRADA PRINCIPALA NR.182/A LOC LOMPIRT COD POSTAL 457332 JUD. SALAJ DACA SE POATE TRIMITETI PRIN POSTA DACA AVETI CEVA DE ADAUGAT VA ROG SA-MI SCRIETI PE ADRESA DE MAIL gupy31@freemail.hu
VA MULTUMESC ANTICIPAT

Anonim spunea...

Semintele trimise la Beius au germinat deja multumesc tare mult, multa sanatate!

Stanciu S spunea...

Rog daca se poate sa imi trimiteti seminte de pauwlonia, vreau sa plantez si eu acesti pomi.Am citit mult despre acesti pomi in ultimul timp si chiar sunt fascinat ...Daca puteti trimite, va multumesc de pe acum.adresa mea de email: stanciustelu01@yahoo.com

Stanciu S spunea...

As vrea sa plantez si eu acesti arbori la tara, in jud.Olt.Rog daca puteti sa imi trimiteti seminte de paulwonia.Adresa mea de email:stanciustelu01@yahoo.com Multumesc!

Unknown spunea...

Buna!
am primit mailu am timis nr de tel dar nu stiu daca ati primit domnu Sorin Tanase de a cea va trimit si aci nr de tel 0751589014

Mihai spunea...

Materialul dumneavoastra m-a ajutat sa leg definitiv aceasta pasiune. De asemenea in anul 2013 am germinat aprox 1000 de seminte dar din pacate a trebuit sa le plantez mai devreme pentru ca am fost nevoit sa plec din tara. M am intors si sunt foarte hotarat sa ma apuc din nou ! As vrea sa dedic tot timpul meu acestor plante minunate, Imi doresc nespus sa fie exitul meu profesional. As fi foarte recunoscator daca mi ati trimite un bulb cu seminte de Paulownia Elongata pe adresa: Ialomita, Slobozia, str. Stefan cel Mare, bl.M4 ,sc. A , ap.12 STOICA MIHAI RAZVAN . Va multumesc anticipat

Anonim spunea...

Buna seara ! ma numesc Iliuta Oprea si ma intereseaza daca mai aveti seminte , si imi puteti trimite si mie la adresa : Judet Teleorman , Oras Videle , Str.Parcului , nr.29 , blocP134 , sc.G , etaj3 , ap.7 . Nr de telefon: 0768083376. Va salut !

Unknown spunea...

Va rog sa-mi trimiteti si mie 50 de seminte in Oradea si sa-mi spuneti cat ma costa. Va multumesc anticipat.
liviuflorin2009@gmail.com

sylleboy9 spunea...

buna sint vasile din iasi si vreau si eu seminte de pawlonia sa pot planta o suprafata de 2000mp si vreau sa stiu cit ma costa semintele pentru cei 2000mp astept un raspuns pe mail narcyssvasea@gmail.com multumesc anticipat

Anonim spunea...

Buna seara,
Va rog frumos, imi puteti trimite si mie seminte pentru a experimenta? adresa este Petrosani str.Livezeni nr.75 jud.Hunedoara cod 332071 Stanculete George adresa de mail georgestanculete@yahoo.com
Va multumesc.

Anonim spunea...

Buna seara,
Va rog frumos, imi puteti trimite si mie seminte pentru a experimenta? adresa mea este Petrosani str.Livezeni jud. Hunedoara cod 332071 Stanculete George, adresa de mail: georgestanculete@yahoo.com
Va multumesc.

Chevorchian spunea...

Nu imi vine sa cred ca exista si oameni care fac un serviciu gratuit,d-le Sorin Tanase, doresc si eu seminte si consider ca este normal sa platesc serviciul dvs.(as dori sa fac plata ramburs, la primirea coletului), pe adresa Chevorchian Elena str.slt.Zaharia nr.4 sector 1 Bucuresti (precizati va rog:la salonul Lenion),multumesc

Unknown spunea...

buna seara.. va rog frumos as vrea si eu cam 100 seminte paulownia care suporta temperaturi la minus 30 grade adresa jud Suceava Oras Milisauti calea Bogdan Voda nr 22 cod postal 727360 email dorinhreniuc@yahoo.it tel 0754413278 va multumesc anticipat...............

Anonim spunea...

ce se intampla nu se mai publica nimic?????????????

Anonim spunea...

nu mai e nimeni??

Sorin Tanase spunea...

11

Sorin Tanase spunea...

44

Anonim spunea...

11

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

Buna!
Va rog sa-mi trimiteti si mie un plic cu seminte, daca mai aveti. Platesc cu ramburs.
Cu multumiri,
Endre
Cluj, str. Pasteur nr.71, ap. 2. Cod: 400353
e-mail: bandows1@yahoo.com

Anonim spunea...

Buna ziua.
Tot respectul pentru ceea ce faceti.
As dori si eu niste seminte daca aveti posibilitatea.

Anonim spunea...

va rog sa mi trimiteti si mie un plic cu seminte adresa mea este cioroaba emilia com magura sat dealu mare jud bacau cos postal 0234 tel mobil 0746600689.va multumesc

Anonim spunea...

Buna ziua.,am citit cu atentie tot ce ati postat pe acest site,mi-a placut intradevar ca mai sunt si OAMENI printre noi,care isi mai si ajuta semenii pentru a se dezvolta.Daca nu sunt prea indraznet asi dori si eu un pliculet de seminte de paulownia tomentosa.Adresa mea de email -popa_ion53@yahoo.com.
Va multumesc pentru toate sfaturile ,Popa ion

Otilia spunea...

Am nevoie de un sfat. Am primit un Paulovnia si as vrea sa-l plantez in curte pt umbra dar curtea mea e f mica ar fi la 3-4 m de casa. Radacinile dauneaza? Ar putea sa-mi omoare celelalte plante cum a facut salcia pe care a trebuit s-o tai? Sa-l plantez in spate ca sa fie mai departe de casa? Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Va multumesc mult!

Sorin Tanase spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Marina spunea...

Buna ziua
As dori sa-l incerc ca si copac decorativ, pentru umbra. Credeti ca se preteaza? Sunt din Iasi.
Multumesc.

Unknown spunea...

as dori si eu seminte de elongata .cat ma costa ? va rog detalii mail monicameleru@yahoo.com

Anonim spunea...

Buna seara,
O sa-mi incep saptamana viitoare "cariera" de proprietar de Paulownia - mi-am comandat un promisor - mi-l pun in fata casei la tara. As vrea insa sa vedem cum e si cu semintele - bag de seama ca incoltesc.... Va rog si eu pt cateva - nu c-as pune hectare (desi am disponibile vreo 2-3 la tara), dar prea suna frumos modul de icoltire, crestere si semanare...
Imi trimiteti, va rog si mie cateva?
Dati-mi o adresa de mail si va trimit adresa mea.
Detaliile despre plata si toate-cele sunt bine-venite.
Cu multumiri depline,
Marius
0732540400

Unknown spunea...

Salut as dori si eu cateva seminte. Imi puteti trimite si mie cateva ?
Adresa mea de mail este m.dext3r@yahoo.com

Unknown spunea...

Salut , as dori si eu cateva seminte. Imi puteti trimite si mie ?
Adresa mea de mail este : m.dext3r@yahoo.com

Anonim spunea...

buna ziua. am trimis si eu un mail cu rugamintea de a-mi trimite si mie cateva seminte si va multumesc anticipat! elena iancu, bacau.

Anonim spunea...

Buna ziua. Ma numesc Ion, sunt din Moldova si doresc sa plantez copaci de paulownia pe o suprafata de 5 ha pentru a produce lemn in scopuri comerciale. Are cineva experienta in domeniu? Cunoaste cineva piata de desfacere? Cine ma poate ajuta, va rog sa-mi scriti pe mail poamaneagra@mail.ru Va multumesc anticipat.

Anonim spunea...

Vreau sa plantez si eu! Ma puteti ajuta? Ionut.giumanca@yahoo.com

Anonim spunea...

Buna ziua! Sunt din judetul Vaslui. As dori si eu niste seminte de paulownia.cum as putea lua legatura cu cineva pentru a cumpara?

Daeni spunea...

Buna seara d-le Sorin Tanase.Mai aveti seminte de Paulownia?
In luna aprilie este tarziu pentru germinarea semintelor?

Daeni spunea...

Buna seara d-le Sorin Tanase.Mai aveti seminte de Paulownia?
In luna aprilie este tarziu pentru germinarea semintelor?

Unknown spunea...

Buna ziua,
As dori si eu niste seminte pentru acesti copaci.
Cum putem proceda pentru livrare si care este pretul?
cata_magnat@yahoo.com este adresa mea de e-mail.
Va multumesc anticipat.
Cu stima,
Catalin

Unknown spunea...

Buna ziua,
Catalin sunt din Rm. Valcea.
As dori si eu niste seminte sau chiat arbori in anul unu sau 2, cum putem proceda?
cata_magnat@yahoo.com asta este adresa mea de e-mail.
V-as ruga sa imi transmiteti pretul si cum pot intra in posesia semintelor sau a arborilor.
Va multumesc anticipat.
Cu stima,
catalin Ivascu

Anonim spunea...

Buna ziua , de unde as putea face rost de cateva seminte? Ma ajuta cineva?

Anonim spunea...

Vă rog să-mi trimiteți și mie câteva semințe. Plătesc cu ramburs.
Adresa: str. Pasteur nr. 71 ap. 2, 400353 Cluj, jud. Cluj
Cu mulțumiri,
Endre

Sorin Tanase spunea...

Nu mai am seminte, voi avea la iarna.

Anonim spunea...

Salut! Am nevoie de putina informatie, ceea ce tine de semanare... N-am absolut nici o idee cum se face acest lucru, adica ce fel de pamant trebuie, cita apa... am citit undeva ca e bine de amestecat semintele cu fulgi de cartofi, dar n-am inteles bine ideea. Îi rog pe cei care stiu mai multe sa ma ajute si pe mine, multumesc!

Anonim spunea...

Buna ziua,
Numele meu este Mihai si citesc mai mereu articolele dumneavoastra si sunt surprins placut de ceea ce aflu.As dorii si eu niste seminte pentru a monitoriza evoularea lor.As fii profund recunoscator pentru gestul dumneavoastra.Va admir si va doresc toate cele bune!!
Adresa de contact: mihai_justforyou@yahoo.com

paulownia spunea...

As fi interesat sa vedem si niste poze cu reusitele celor catorva sute de persoane, care afirma ca au primit aceste seminte moca. Sincer sa fiu, am ceva dubii in aceasta privinta. Va invit totusi la www.paulownia-online.blogspot.ro

Sorin Tanase spunea...


Daca citeati cu atentie mesajul blogului ati fi inteles care este intentia mea. Cele cateva sute de persoane despre care amintiti chiar au primit semintele gratuit. Ca au reusit sau nu sa cultive acesti copaci este alta discutie. Totul a plecat de la un experiment, am vrut sa vad daca acest copac creste sau nu in tara asta. Ce nu inteleg eu este de ce aveti indoieli si de ce ne intereseaza pe noi acest amanunt foarte putin important. Daca ati vrut doar sa va faceti reclama va inteleg.

Anonim spunea...

Buna ziua,

In primul rand tin sa va felicit pt informatiile despre acest arbore minunat.

Sunt interesat sa incerc si eu pe o mica suprafata cultura de Paulownia. N-am idee care specie ar fi mai buna pt conditii premontane in jud Alba pe valea Sebesului.

Va rog sa-mi trimiteti niste seminte si daca se poate sa-mi ziceti unde gsesc informatiile necesare pt intreg procesul de la germinare, plantare si toate celelelte.

Va multumesc anticipat.

Cu stima,

Mircea Branzan

str. Orsova, nr. 28, sc. A, ap. 9

300636 Timisoara

jud Timis

Sorin Tanase spunea...

Nu mai am seminte, voi avea la iarna.

Sorin Tanase spunea...

Nu mai am seminte, voi avea la iarna.

Anonim spunea...

Buna ziua,

Am retinut ca pt moment nu mai sunt seminte si ramane pt la iarna.

Pana atunci asteptam alte articole si diverse detalii legate despre acest arbore minune.

Ar fi interesante materiale de la cei care deja au folosit semintele sa impartaseasca celorlati din experienta lor.

Cu stima,

Mircea Branzan

mircea.branzan@gmail.com

Unknown spunea...

Buna ziua daca mai aveti seminte as dori si eu daca se poate giurca_cristi@yahoo.com

Unknown spunea...

Buna ziua, d-le Stelian! . Ma puteti ajuta si pe mine, va rog, cu seminte sau rasaduri? Adresa mea de email este: nicolae.enache82@yahoo.com. Multumesc mult! Nicolae Enache

Unknown spunea...

Va salut cu respect!As dori si eu un plic de seminte de tomentosa.Adresa mea este:Sterian Alexandru,com.Slobozia Conachi,nr.641,jud.Galati.Va multumesc anticipat!

Raul spunea...

ce ar trebui sa fac pentru a intra si eu in posesia unor seminte de Paulownia.

-supraf: 1ha
-destinatie: masa lemnoasa

Va multumesc.

Anonim spunea...

Va salut domnule Stelian, sunt Lucian din Iasi si as dori seminte de Paulownia.cristea_ lucian2000@yahoo.com

GIKU spunea...

Salut! as vrea adresa de email,daca se poate.I-mi poti transmite adresa pe: anetushka_sirghi@mail.ru
MULTUMESC ANTICIPAT!

Anonim spunea...

Salut. Citesc de 2 săptămâni despre copacul viitorului si sunteti prima persoana care faca asemenea actiuni de trimitere gratuita a semințelor. Am citit toate informațiile scrise mai sus si va mulțumesc in numele celor 2 -3 sute de persoane pe care le-ati ajutat. Adresa mea de e mail petreamihai85@yahoo.com , rog sa imi trimiteți seminte .

Anonim spunea...

Ups. Am trimis de pe telefon acum vad ca s-a trimis de 3x mesajul . Te rog sa stergi 2 din ele. Mulțumesc.

Unknown spunea...

Aveti aici cateva clipuri din youtube cu germinarea semintelor de paulownia , plantarea rasadurilor de paulownia , copilire paulownia , defrisare , debitare paulownia si diferite varste si plantatii paulownia
Mai multe detalii le primiti de la Paulownia Bistrita ( www,paulowniaonline.net ) sau Tel : 0761818480


https://www.youtube.com/watch?v=3UHDjvSfjF0
https://www.youtube.com/watch?v=TiuMDhlAKLQ
https://www.youtube.com/watch?v=D7pZBGJqHuQ
https://www.youtube.com/watch?v=WjWlgDW3Mhc
https://www.youtube.com/watch?v=as28q9jdCwU
https://www.youtube.com/watch?v=DCcT7xzv-m4
https://www.youtube.com/watch?v=zqzJu9r94AM
https://www.youtube.com/watch?v=l8Wb5o8nOGk

va doresc succes in tot cea ce faceti

CONCURS !!! CÂ?TIGA GRATUIT 5 BUTASI DE PAULOWNIA .Distribuie si da like la aceasta postare si intra in concurs !!! Extragerea se face in 1.septembrie , 15 Câ?tigatori vor fi publica?i pe aceasta pagina , dupa ce vor fi trasi la sort . Pt mai multe detalii va stam la dispozi?ie la tel 0761818480 sau www.paulowniaonline.net

Cristina spunea...

Buna ziua,
Mai trimiteti seminte?
Multumesc

Daniel Istrate spunea...

Buna ziua,
Sunt din Brasov, am citit cu interes postarile tuturor, m-ar interesa niste seminte (platesc transportul)
adresa mea de mail este istrat6d@gmail.com.
Va multumesc anticipat.

Anonim spunea...

Buna ziua,
Am auzit de semintele miraculoase de paulownia.Am primit de la bunica mea o gradina de un sfert de hectar in Motca IASI dar pe care vreau sa plantez acesti copaci. imi puteti trimite cateva seminte sa le incerc. Vreau un raspuns pe adresa bunducana@yahoo.com

Anonim spunea...

Buna ziua,noi suntem in faza ca avem plantele la 25-35 cm,suntem la inceput de august .Intrebarile sunt : se pot planta deja in pamant?Cum se planteaza ?Se rup frunzele sau se planteaza asa cum sunt?

Anonim spunea...

Buna ziua, daca mai aveti seminte as vrea sa incerc si eu pe o portiune din grădina mea.adresa mail:jianu_g@yahoo.co.in adresa:str.titan nr 15 ploiesti jud. Prahova. Va multumesc

Anonim spunea...

Buna ziua, doresc si eu sa-mi trimite-ti 500-600 seminte de paulownia elongata. Imi scrieti detalii de pret si cum imi puteti trimite pe email ailito_hati@yahoo.com. Multumesc.

Anonim spunea...

Salut Sorin ,mateescu andrei sunt si am primit anul trecut un plic cu seminte paulownia din care mi s-au prin pana acum circa 300 de copacei , as mai fi interesat daca ai putea sa-mi mai trimiti 2 plicuri si anul acesta te rog frumos.Stiu ca poate nu ai seminte inca da te rog sa ma ai si pe mine in vedere. str calugarene nr15 a , medgidia,jud c-ta. Merci anticipat

radu spunea...

Buna ziua domnule Sorin. As dori si eu - ca si cei dinaintea mea - niste seminte de Paulownia Tomentosa sau Elongata, ca la noi in nord e mai frig oleaca. :)
0755476043
Radu_ciornei@yahoo.com
Multumiri, Radu.

ANGHEL CURTY JR. spunea...

D-LE SORIN,
VA ROG DIN SUFLET, DACA MAI AVETI DISPONIBILE SEMINTE DE PAULOWNIA, SA-MI TRIMITETI SI MIE SI DACA-MI PUTETI SPUNE DACA IN ACEASTA TOAMNA, FIIND INCA TEMPERATURI RIDICATE, DACA MAI PUTEM INSAMANTA LA GERMINATOR, ORI LASAM IN PRIMAVARA. VA ROG INCA ODATA, PENTRU UN PLIC C SEMINTE. MII DE MULTUMIRI.
AUREL-GRIGORE IONESCU
E-mail: COTYS2008@gmail.com

Anonim spunea...

Buna ziua Ma numesc Florin din Vaslui si as dori si eu o punga de seminte de paulownia m-ar interesa pretul de achizitionare si modalitatea de livrare ka care dumneavoastra optati adresa mea de email este florin_the_most2007@yahoo.com.va multumesc anticipat.

1 spunea...

buna ziua daca se poate as dorii si eu o punga de seminte adresa meaa de mail este engelharthnorbert@gmail.com ia adresa este Localitatea Arad judetul Arad strada Visinului numarul 73 multumesc anticipat si astept mailul dumneavoastra

Eugenia spunea...

Buna ziua, Va rog sa imi trimiteti si mie un plic de seminte Paulownia Tomentosa.
Doresc sa incerc o plantatie in zona Salaj. Cum va pot transmite adresa?
Multumesc anticipat, Eugenia Siciu (CHGENI@YAHOO.COM)

Unknown spunea...

Buna ziua! Ma numesc Victor Nunu si sunt din Republica Moldova, as vrea si eu sa plantez PAULOWNIA aici la noi in tara, cum as putea face rost de citeva seminte pentru experimentare? e-mailul meu: vic87nun@gmail.com
Va multumesc anticipat!

Anonim spunea...

Buna seara, va rog sa-mi trimiteti si mie daca se poate seminte din specia Paulownia arctic, pentru o suprafata de 1 ha.adresa mea de email este de avramviorica@yahoo.com
Va multumesc!

Anonim spunea...

Buna seara, va rog sa-mi trimiteti si mie, daca se poate seminte pentru 1 ha de teren din specia Paulonwa arctic, adresa de email este avramviorica@yahoo.com. Va multumec

Cornel spunea...

Buna ziua, d-le Sorin Tanase
ma puteti ajuta si pe mine cu cateva seminte de Paulownia, sau daca un coleg binevoitor poate sa imi trimita si mie cateva seminte. Cine doreste sa imi trimita ma poate contacta pe mail hornel_25htc@yahoo.com sau 0743024863.
Va multumesc.

Anonim spunea...

Buna ziua,

Am cumparat seminte de pe pawloniaonline si nu stiu ce metoda este sa folosesc pt germinare mai exact.
sa presar semintele pe pamantul florasol sau sa le pun in apa si apoi sa le presar. ce metoda recomandati?
multumesc,

Andrei

sorin spunea...

Am primit unele indicații referitor la germinarea semintelor de paulownia direct pe turba si nu germinate in apă. Am mai mult de 3 săptămâni si nici urma de germinare, am pus si in apa si mi-au putrezit semintele....aveti idee de ce?

Mihai Cantea spunea...

Domnule, vreau să am în grădină, acum este o livadă, 2 copaci de paulownia cu rol decorativ. se pare că varianta Tomentosa e cea mai potrivită. Vreau flori bogate și umbră deasă. tot caut butași, puieți sau semințe pentru a avea cei 2 copaci e mi-i doresc. Unii chiar m-au anunțat că „mîine primiți coletul” și a trecut un an. Livada mea e lingă Iași, jud. Iași și iernise sint normal geroase. Se poate să îmi indicați un furnizor dacă dv nu mă puteți ajuta să achiziționez ceva?
Cu stimă, Mihai Cantea.
mihaicantea@gmail.com

Anonim spunea...

buna seara..vin si eu cu rugamintea sa-mi trimiteti si mie un plic cu seminte paulownia tomentosa, binenteles voi suporta eu cheltuielile de expediere.si costul seminteloradresa mea de e-mail este sweet_sunrise8324@yahoo.com..iar adresa la care sa trimiteti este MATEI LIVIA STR EROILOR NR56 BL 117 SC D AP 5 ET 1 SUCEAVA..

augustin spunea...

salutare. mai trimiteti seminte de pawlonia??

Sorin Tanase spunea...

Mai trimit, dar din cauza zapezii inca nu le-am adunat.

Anonim spunea...

imi poti zice si mie ce fel de ingrasamant sa folosesc la plantare?

Sorin Tanase spunea...

Poate gasiti raspunsul aici...
http://paulownia.bg/ro/

Unknown spunea...

Baiat de Treaba domnu Sorin ;) . Eu am cumparat ceva seminte din germania ,,ShangTong vedem dak iese,,miau spus ca nu o sa iasa pt e o specie clonata,

Anonim spunea...

Buna seara, doresc si eu un plic de seminte. adresa de mail este gabrielbutuc@yahoo.ro

Anonim spunea...

Buna ziuna, ma numesc Raul Baetan si sunt interesat de acest domeniu, al cresterii acestui pom. Adresa mea de e-mail este Baetanraul@yahoo.com. Va multumesc

Anonim spunea...

Buna ziua domnule Sorin.Dupa ore petrecute citind de paulownia si situri peste situri,am dat de blog si au trecut ore citind fiecare comment,sau rugaminte catre d-voastra referitor la acest copac minune. as avea rugamintea si eu sa-mi trimiteti un plic de seminte catre cluj.:) cu stima cristian

Anonim spunea...

cred ca am uitat ceva ...
moldovancristian9@gmail.com
cu stima - cristian cluj

Catalin spunea...

Buna ziua,

Vreau sa multumesc D-lui Sorin Tanase pentru semintele trimise, le-am primit saptamana trecuta, le-am pus la germinat intr-un pahar cu apa, pe calorifer si cu o veioza pe timpul noptii si dupa 5-6 zile au dat si primele frunzulite.

Urmeaza sa le mut in tavita alveolara.

Mihai spunea...

Buna ziua,
Ma pregatesc sa pornesc in aprilie o mica plantatie pe 2000 de metri patrati, drept pentru care am citit cu mare atentie intregul articol. Ce ma nedumereste este, citez din articol, "planul potrivit este 3x3 m sau 4x3 m. Prin acest plan poti obtine 105 sau 82 de copaci pe ar.". Eu stiu ca 1 hectar (10.000 metri patrati) are 100 de ari, ceea ce inseamna ca 1 ar inseamna 100 mp, ceea ce ar insemna, din calculele dvs., 1 copac / 1 metru patrat !
Eu voi folosi planul 4m x 4m, in format fagure, ceea ce ar duce la un numar de cca. 150 de copaci pe suprafata de 2000mp.

Sorin Tanase spunea...

Doresc sa achizitionez cativa butasi de fragi care rodesc de primavara pana toamna tarziu si seminte de cucamelon.

Anonim spunea...

Buna ziua !
Numele meu este Emanuel Banica , un tanar din Jud Constanta si cu ceva vreme in urma am vazut intamplator un documentar la TV in legatura cu aceasta specie de planta. Sunt interest sa incerc si eu acest soi, sa ii urmaresc cresterea si acomodarea in aceasta zona deoarece incerc sa imprejmuiesc o zona in care am amenajat o vatra de stupina.
As dori daca se poate sa imi trimiteti cateva seminte de paulownia elongata sau ce soi credeti dvs din aceasta specie ca s-ar acomoda cel mai bine la clima din Dobrogea (mai exact Loc Medgidia, Jud CT)
Adresa mea de e-mail este emanuelbanica@yahoo.com, asept un raspuns daca se poate sa ma ajutati, voi achita contravaloarea daca este cazul.si va voi raspunde si cu adresa de livrare
Va multumesc si va doresc o zi minunata !
Cu respect, Emanuel Banica

Unknown spunea...

Buna Ziua
Va rog sa-mi Trimiteți câteva seminte de Paulownia Elongata .
narcis_filipache@yahoo.com
Va multumesc anticipat

Stefan spunea...

Buna seara,
sunt si eu interesat de paulownia tomentosa seminte.
Adresa mea de email este zaharniciucs@yahoo.com
Sanatate si multe bucurii!

Anonim spunea...

Buna ziua

Am citit cu interes foarte multe pareri si as fi interesata de a incerca sa cultiv aceast minunat copac.
Va rog sa-mi trimiteti daca puteti niste seminte de Paulownia.
Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra.
Adresa mea de email este lenuncov@yahoo.com

Anonim spunea...

Bună seara.
Am intrat pe forumul dvs.și am citit cu interes multe din comentarii. As dori și eu un pliculeț cu semințe de Paulownia Tomentosa sau Elongata , care sunt mai rezistente la frig. Adresa de email :lalelyandy@yahoo.com.
Mulțumesc anticipat.

Anonim spunea...

Buna sara mie mio placut foarte tare planta Paulownia ati dori si eu sami cumpar seminta eu sunt din raionul orhei satu chiperceni va astept rezultatu...

Anonim spunea...

scuza am uitat de nr te mobil 060233764 si facebook Levinta Mihai..

aerasaga spunea...

Buna, mi as dori sa plantez mai multi Paulownia la mine pe deal. Daca mi ati trimite niste seminte, as fi foarte bucuroasa. Merci mult,
Alina

aliclopotiva@yahoo.com

Anonim spunea...

Imi puteti trimite si mie, va rog, cateva seminte de paulownia (cu mentionarea speciei)? Adresa mea de mail este: fulger_cristian@yahoo.com
Va multumesc.

wwwPaulowniaRomaniaTk spunea...

Daca doriti si seminte hibrid de tip Herbary, contactati-ne.

Laboratoarele Herbary care furnizeaza semintele hibrid sunt partenerele universitatilor, institutelor de cercetare si companiilor farmaceutice cu ajutorul carora realizeaza hibrizi care au caracteristici adaptate la conditiile de clima, sol si aer in care plantele urmeaza sa se dezvolte.

Semintele sunt certificate de catre laboaratoarele Shanghai Herbary Biotechnology, detin certificat fitosanitar si prezinta urmatoarele caracteristici garantate de catre producator: puritate mai mare de 95%, umiditate sub 8%, greutate aproximativa de 0.5grame/mia de seminte, rata de germinare de minim 80%, conform cu certificatul de calitate.

Livrarea se face cu ramburs in toata tara, prin posta romana, in plic securizat.

2000+ Seminte Paulownia Hibrid = 130Ron - transport gratuit
1000+ Seminte Paulownia Hibrid = 80Ron - transport gratuit
500+Seminte Paulownia Hibrid = 60Ron - transport gratuit
300+Seminte Paulownia Hibrid = 40Ron + transport 14Ron
100+ Seminte Paulownia Hibrid = 20Ron + transport 14Ron

Toate pachetele includ fertilizator si ghid de germinare/plantare.

Pentru detalii referitoare la oferta de seminte de paulownia si puieti de paulownia consultati siteul nostru www.PaulowniaRomania.tk Email: paulownianext@yahoo.com

Unknown spunea...

Vreau si eu seminte pauwlonia tomentosa stau la bloc la etaj 7 vreau sa imi plantez un copacel de asta sa sper ca va ajunge pan la mine sa faca umbra ca vara imi bate soarele de dimineata pana seara in geam. adresa de mail este upsetflip@yahoo.com

adyiidonn spunea...

Buna seara ! Va rog, puteti sa-mi trimiteti si mie seminte de Paulownia? Adresa de contact este adyiidonn74@yahoo.com

Anonim spunea...

Buna ziua,

Daca imi puteti trimite si mie cateva seminte v-as fi foarte recunoscator. Astept adresa dumneavoastra de email la negrumarius1@yahoo.com . Va multumesc

Sorin Tanase spunea...

Sigur ca da, v-am dat mail pt adresa.

Unknown spunea...

Bună ziua, am mutat semințele germinate de paulownia în alveole, și după câteva zile aproape toate aveau frunzulițele mâncate.. Oare as putea sa le stropesc cu ceva? Va mulțumesc!!

Unknown spunea...

Bună ziua, am mutat semințele germinate de paulownia în alveole, și după câteva zile aproape toate aveau frunzulițele mâncate.. Oare as putea sa le stropesc cu ceva? Va mulțumesc!!

Unknown spunea...

Buna Ziua!
As dori sa incerc sa plantez Paulonwia intr-o zona mai de deal in judetul Bacau si as vrea, daca se poate, sa imi trimiteti niste seminte. Adresa de mail este george_foltea@yahoo.com
Multumesc frumos!

Toma spunea...

Aș dori si eu daca se poate cateva seminte de paulownia,daca se poate desigur . Astept un raspuns pe mail : tomarad@yahoo.com . V-as fi foarte recunoscatoar daca ati putea sa imi dati cateva . Multumesc!

Unknown spunea...

Buna ziua!!!! As vrea sa intreb care specie de Pawlonia este mai rezistenta la temperaturi mai scazute si mai ridicate ca media??? Multumesc!!!!!

Anonim spunea...

Domnule Sorin sunt din Braila. As dori seminte de paulovnia din specia care se preteaza mai bine pentru aceasta zona, tomentosa sau elongata. Intentionez sa plantez in jur de 100 de copaci. Adresa mea de mail, pushdan@yahoo.com, iar adresa de domiciliu Braila str Dimitrie Cantemir nr 14 cod postal 810077 Tel. 0744752101
Multumesc anticipat.

Anonim spunea...

Buna ziua!Am achiziționat 10 copaci de paulownia de la un cetățean din bucuresti ,după spusele lui aveau deja 2 ani!Am plantat in Aprilie-mai ,2 s-au uscat iar ceilalți s-au dezvoltat diferit,de 2 m,1m si chiar mai putin!Intrebarea mea ar fi,dat fiind ca nu mai gasesc cetățeanul,trebuie sa ii îngrijesc cumva acum in Noiembrie?Frunzele lor s-au uscat dar nu au căzut,copacii sunt lemnoficati!Va Multumesc anticipat

Anonim spunea...

Buna ziua. Mai impartiti seminte de Paulownia si in anul 2017? Daca raspunsul este afirmativ as dori cateva. Adresa mea de email este: lnastasie@yahoo.com.
Va multumesc anticipat.

Unknown spunea...

Buna ziua. Daca mai aveti seminte de Paulownia as dori si eu cateva. Nu foarte multe. Va multumesc.
mrcdorin@yahoo.com

Barbara spunea...

Bună seara, s-a cam închis de mult discuția dar poate mai e cineva pe aici. As vrea sa pun o prințesa în curte dar nu prea am spațiu. E pericol dacă o pun la mai puțin de 2 m de casa?

Unknown spunea...

Felicitări!!! Interesant articol!

Unknown spunea...

buna ziua,
Mi-am propus sa plantez si eu Paulownia (aprox 200 buc).
Daca va mai ocupati de seminte sau pomi, rog sa-mi transmiteti disponibilitatea dv.
Oricum multumim pentru sfaturi si implicare in acest subiect.
cu tot respectul Daniel -0723184337

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   201 – 319 din 319   Mai noi› Cele mai noi»