Paulownia


       

        



       Imi doresc sa dezvoltam impreuna aceasta pagina dedicata copacului "minune" PAULOWNIA. Astept de la cei care au primit seminte si nu numai, feedback si informatii pe care sa le postez in mod gratuit aici. 




Ce este paulownia? Pe scurt despre paulownia

Paulownia este singurul gen de copac cu crestere rapida din familia Paulowniaceelor. Acest gen de paulownia include cateva specii de copaci cu proprietati similare; din aceasta cauza sunt descrise sub denumirea colectiva de paulownia.
Specii de Paulownia:
Paulownia australis
Paulownia catalpifolia
Paulownia coreana
Paulownia duclouxii
Paulownia elongata
Paulownia fargesii
Paulownia fortunei
Paulownia glabrata
Paulownia grandifolia
Paulownia imperialis
Paulownia kawakamii
Paulownia lilacina
Paulownia longifolia
Paulownia meridionalis
Paulownia mikado
Paulownia recurva
Paulownia rehderiana
Paulownia shensiensis
Paulownia silvestrii
Paulownia taiwaniana
Paulownia thyrsoidea
Paulownia tomentosa
Paulownia viscosa
Toate speciile de paulownia sunt copaci care cresc foarte repede. Din acest motiv, multora le place Paulownia tomentosa, Paulownia elongate, Paulownia fortune si multe altele care sunt folosite in productia de lemn, biomasa, etanol, furaje, hartie, etc.
Folosirea paulowniei in Japonia dateaza din anul 200. Traditia spune ca atunci cand o fata se naste intr-o familie, un copac de paulownia trebuie sa se planteze. Apoi, cand se casatoreste, copacul trebuie retezat iar cufarul de nunta sa fie construit din el. Se credea ca daca un copac de paulownia este plantat langa casa, pasarea Phoenix vine si aduce noroc.
In sec al XIX-lea paulownia isi face intrarea pe teritoriul Americii. Puietii de paulownia erau folositi ca material de ambalat, mai ales cand se transportau farfurii din portelan de-a lungul oceanului Pacific.
Din anii ’70 ai secolului ai XX-lea, Japonia nu mai este capabila sa produca destul de mult pentru a satisface cererile. Prezenta acestui lemn este foarte apreciata in Japonia si in cele mai multe case japoneze poti gasi cel putin un lucru sau o piesa de mobila facuta din paulownia. In Japonia exista cea mai mare cere pe piata a copacului de paulownia.Speciile de paulownia cu cresterea cea mai rapida au fost clonate pentru a produce lemn puternic si usor. Numai in China sunt plantati 1.2 bilioane de copaci de paulownia.

In ultimul secol au fost facute plantatii de paulownia, mai ales in centrul si sudul Americii. Acum aceste plantatii sunt pregatite sa asigure cherestea de inalta calitate. Copacul cu crestere rapida, copacul de paulownia, este o alternativa accesibila in comparatie cu alte specii salbatice care cresc in mediu natural. Paulownia poate fi folosita ca o alternativa la Thuja plicata, Ochroma pyramidale (cunoscuta ca Balsa), Maranta si Tilia americana. Astazi, exista plantatii de paulownia in cea mai mare parte a Europei.
Exceptand cresterea paulowniei pentru lemnul sau, putem aminti si importanta sa in producerea mierii. Florile abundente ale copacilor de paulownia sunt bogate in nectar, iar mierea are o calitate foarte buna.
Cresterea rapida a florilor, marimea frunzelor ( aprox. 70 cm in diametru), coroana frumoasa, face copacul de paulownia sa fie potrivit in parcuri. Frunzele uriase ale copacului de paulownia functioneaza ca un colector natural de praf, devenind o adevarata fabrica de oxigen.
Din acelasi motiv motiv copacul de paulownia este potrivit in recuperarea padurilor arse si a plantelor care se lupta cu eroziunea.
Plantarea copacilor de paulownia este foarte profitabila! Isi merita numele de “Copacul Minune” sau “Copacul de Ulei”. Daca iti doresti sa industrializezi copacul de paulownia sau doar iti doresti sa stii mai multe despre acest copac minunat, despre proprietatile si conditiile de plantare, atunci te afli in locul potrivit.

Proprietatile paulowniei

Paulownia nu este doar un alt copac exotic. Este dificil sa prezinti toate domeniile in care sunt folosite partile componente ale copacului, acestea fiind numeroase. Lemnul, frunzele, florile – fiecare avand proprietati pe care le putem folos.
Intreaga planta –cu remarcabila sa crestere este o comoara pentru ecologisti. Acestia au descoperit , ca paulownia, prin rapida dezvoltare a radacinii, este extrem de potrivita in impadurirea zonelor cu risc de eroziune. A devenit chiar o rutina folosirea acestui copac, in America de exemplu,unde eroziunea este o problema constanta. Paulownia este potrivita si pentru reimpadurirea padurilor arse; pe langa toate aceste avantaje putem sa amintim si puterea de a fertiliza solul prin exfolierea frunzelor.
Desigur ca paulownia cu toate proprietatile a devenit indispensabil parcurilor si gradinilor, nu doar in Asia dar si in Europa si America. Frunzele imense si coroana mare, care cresc fara a trebui sa astepti ani de zile, asigura umbra in locurile de odihna, astfel incat un parc cu paulownia ofera racoare in mijlocul caldurii si al prafului din marile orase. Este inutil sa mai mentionam cat verde ofera aceste frunze (efectul de fotosinteza) si cat dioxid de carbon prelucreaza acestea. Daca intr-adevar exista un copac care sa fie denumit “plamanii orasului” – acesta este paulownia.

Frunzele au aproximativ 75 cm in diametru, deci nu este de mirare volumul important de dioxid de carbon pe care acestia il prelucreaza, cantitatea mare de oxigen pe care o elibereaza in atmosfera in timpul procesului de fotosinteza. Masa frunzei este folosita si in prepararea furajelor – contine aprox. 20% proteine si proprietatile sale sunt f apropiate de cele ale lucernei. Acesta nu este insa singurul motiv pentru care este apreciata frunza de paulownia. Este cunoscut faptul ca acestea contin substante care influenteaza pozitiv activitatea ficatului, rinichilor, vezicii biliare, al bolilor de plamani. Aceste proprietati sunt cunoscute in China de foarte mult timp, chiar si industria farmaceutica produce medicamente avand la baza paulownia. Frunzele de paulownia au si proprietati care pot fi folosite in industria cosmeticii, fiind folosite in producerea de parfumuri sau diferite creme. Si florile pot fi folosite in acelasi scop, aroma acestora fiind una de vanilie sau migdale. S-a demonstrat ca acest lucru se datoreaza continutului de heliotropina.
 
Exceptand frumusetea florilor , acestea se caracterizeaza si prin aroma lor placuta. Albinele produc o miere cu un gust remarcabil. Mierea din paulownia este usoara, limpede, foarte luminoasa si aromata, prin culoare si consistenta se poate compara cu cea de salcam. Mierea are si calitati medicinale, fiind folosit in rezolvarea problemelor legate de ficat, vezica biliara, bronsite si alte boli respiratorii. Pe langa toate aceste proprietati medicinale trebuie sa amintim si folosirea florilor in preparea unui desert exotic foarte des intalnit in meniul restaurantelor din Europa.

Dintre toate speciile, paulownia este cel mai putin pretentios in ceea ce priveste calitatea solului. Se adapteaza foarte usor la diferitele tipuri de sol si singura cerinta este prezenta umiditatii in primii ani de crestere, planta traieste intre 70-100 de ani, facand exceptie intre toate celelalte specii de copaci cu crestere rapida. In alegerea copacului de paulownia trebuie sa luam in considerara rezistenta la temperature joase. Se stie ca paulownia tomentosa rezista la -27°C, paulownia elongata rezista la -16°C, si paulownia fortune nu rezista la temperatura sub 0°C.

Aşa cum am spus deja exista specii de paulownia, cu o creştere de 1 metru cub in aproximativ 7 - 8 ani, sunt unii dintre copacii cu cea mai rapida creştere din lume. În vremuri, când înainte de a introduce fiecare inovaţie în agricultură trebuia să ne gândim dacă aceasta poate provoca daune naturii în primul rând, într-o epocă, atunci când societatea începe sa masoare, progresul tehnologic propriu, cu gradul de protecţie a mediului, copacul de paulownia s-a dovedit a fi o comoară . Creşterea rapidă a copacului il face extrem de potrivit pentru obţinerea de cantitati mari de biomasă intr- o perioadă scurtă de timp. Întreaga plantă este folosită - tulpina, frunze de masa, etc biomasa de paulownia este potrivita pentru siloz (prin urmare, ca hrană pentru animale), şi, de asemenea, pentru multe alte scopuri ca material pentru surse alternative de energie regenerabila. Una dintre aplicaţiile cele mai promitatoare este de bioetanol, din celuloză. Cu excepţia cazului în multe domenii, atunci când este utilizat în prezent, unii oameni de stiinta il vad ca si combustibil al viitorului - uşor de produs si de folosit, fără risc pentru mediul înconjurător. Există două metode pentru a produce bioetanol - prima este de a folosi microorganisme speciale, cultivate în acest scop, care folosesc celuloză ca o sursă de energie şi de etanol ca un produs al metabolismului lor; pe de altă parte se bazează pe efectul anumitor enzime. Chiar a doua este mai ieftina şi mai des aplicata, ambele dintre ele au avantaje viitoare. Aşa cum am spus deja, biomasa de Paulownia este un material adecvat pentru producţia de bioetanol, dar aceasta nu este singura. La prelucrarea şi producerea de lemn Paulownia, există, desigur, ramuri şi alte părţi rămase, care sunt numite în mod oficial deseuri, dar de fapt ele sunt o altă sursă de celuloză pentru producerea de bioetanol. Deci prin plantarea si prelucrarea paulowniei este inclusa in mod natural aceasta substanta in natura ceea ce ajuta la mentinerea echilibrului ecologic si conservarea naturii. Celuloza ne ajuta sa obtinem granulele . Granulele de paulownia sunt folosite ca si combustibil pentru incalzirea caselor sau in scopuri industriale,deoarece folosirea lor este in continua crestere. Obtinerea ieftina si usoara a biomasei este posibila prin urmatoarele proprietati ale paulowniei:
- nu necesita replantare, chiar si in cazul taierii copacilor tineri, acestia se regenereaza si cresc rapid deoarece radacina este destul de dezvoltata.
- trunchiul poate fi taiat in orice perioada .
Nimic nu se pierde din paulownia, nimic nu polueaza sau schimba mediul inconjurator. In acest sens, putem afirma ca nu este exagerat daca il numim “copacul viitorului”, deoarece pamantul nostru are un viitor mai bun doar daca stim sa-l folosim rational si cu grija.















Una dintre caracteristicile interesante ale paulowniei este multitudinea de proprietati ale lemnului sau. Chiar daca il folosim de ani intregi si astazi ne uimeste cu multiplele sale aplicatii. Desigur,pretul mic al lemnului de paulownia reprezinta un stimul in achizitionarea acestuia. Cand comparam pretul cu multitudinea proprietatilor sale ajungem la concluzia ca este copacul ideal..
Primul lucru izbitor atunci cand privim lemnul de paulownia este greutatea sa, fiind foarte usor. Tocmai din aceasta cauza este folosit in construirea avioanelor. Este foarte valoros in construirea cutiilor,in impachetarea produselor care trebuiesc transportate, deoarece greutatea incarcaturii este redusa considerabil.


Plantarea copacului de paulownia

Dupa cum am mentionat deja, relatiile cu clientii nostri nu se termina odata cu achizitionarea copacilor de paulowniaVelboy Ltd. asigura sprijin in fiecare stadiu al plantarii acestiu copac minunat. Oricum, este posibil sa va doriti sa va ocupati de plantarea lor fara interventia noastra; dar unul dintre scopurilor noastre este sa ne ajutam clientii sa obtina cele mai bune rezultate posibile, este placerea noastra sa impartasim din cunostintele noastre despre conditiile necesare cresterii copacului de paulownia si experienta noastra in plantarea lui, descrise in cativa pasi:
Cerintele de baza care trebuiesc cunoscute inainte de plantarea copacilor de paulownia sunt descrise in detaliu in capitolul “Construirea plantatiilor”, dar pe scurt acestea sunt : "Building plantations", but in brief they are:
- sol permeabil;
- sol neutru sau alcalin – ph-ul peste 5.5
apa subterana sa nu fie mai mare de 1.5m
Plantarea.. Dupa caderea frunzelor este timpul inceperii plantarii tinerilor copaci. De obicei se face in Noiembrie. De fapt, acest lucru se poate face si in timpul iernii daca pamantul nu este inghetat sau daca nu este zapada sau noroi. Daca butasii sunt pastrati intr-un loc racoros si intunecat,pot fi plantati si la sfarsitul lunii Mai.
1. Trebuie sapata o groapa de 60 cm in diametru si 60-80 cm in adancime. Pastreaza aceasta marime pentru a asigura spatiul necesar cresterii tinerilor copaci de paulownia
Plantarea paulowniei – saparea gropii Plantarea paulowniei – saparea gropii
2. Pune 8-10 kg de ingrasamant sau 200g de fosfor(P2O5) amestecat cu 100g de ingrasamant, nitrogen:fosfor:potasiu – (N:P:K) 15:15:15. Returnati acest sol fertilizat in groapa pana cand adancimea ajunge la 30-40 cm. Acesta este modul prin care se asigura baza nutritionala astfel incat radacinile se dezvolta mult mai rapid. Daca decizi poti sa folosesti sistemul de irigare Terawet. Terawet.
Засаждане на пауловния - добавяне на тор Засаждане на пауловния - добавяне на Terawet
3.Așezați rădăcinile în gaură. O parte din tulpina trebuie să fie la nivelul solului sau de 2-3 cm deasupra lui.
Plantarea paulowniei – plasarea butasilor Plantarea paulowniei – plasarea plantei
4. Turnați aproximativ 10 de litri de apă. Dacă plantati Paulownia toamna, udarea nu este necesară. 
Plantarea paulowniei -irigare Plantarea paulowniei -irigare
* Canalul ondulat, acoperit cu un pahar este pentru a asigura umiditatea in groapa la adancimea initiala. Incepem sa il folosim in cel de-l doilea an conectand teava acestuia la un furtul subtire. Acesta este modul prin care irigam in adancime si stimulam dezvoltarea radacinilor. Aceasta face ca paulownia sa nu devina dependent de irigatie. Chiar si paharul apara canalul de astupare pana cand este folosit.
Chiar daca ai ratat plantarea butasilor, poti s-o faci in orice moment al anului cu cei crescuti in ghiveci. Trage tanarul copac de paulownia din ghiveciul sau cu pamantul sau astfel incat sa nu-i fie rupte radacinile, pune-l in gaura pregatita si apoi acopera-l cu pamant. .

Ingrijirea copacilor de paulownia

Paulownia este considerate o fiinta vie. Cere multa dragoste si atentie. In acest articol vom descrie punctele de baza in procesul de plantare al acestiu copac miraculos si vom incerca sa prezentam lunar cu fapte si fotografii despre metodele pe care trebuie sa le aplici plantelor tale.
Dorim sa notam marea noastra satisfactie in plantarea copacilor de paulownia. Cu cat ii ingrijesti mai bine, cu atat cresc mai mult. Este o adevarata placere sa privesti cum tinerii copaci paulownia se dezvolta in adevarate coloane doar in cateva luni. Fotografiile de mai jos afiseaza procesul de crestere al copacului intr-un an. Inaltimea copacului de paulownia in cea de-a doua fotografie este de 5.20 m.
Paulownia la plantare
1. Chiar daca este plantat toamna sau primavara, butasii de paulownia isi incep cresterea la mijlocul lunii Aprilie pana la inceputul lunii Mai. Desigur, temperatura joaca un rol foarte important. Este posibil ca tinerii copaci sa incolteasca prematur din cauza caldurii timpurii. La frig exista riscul de inghet. Paulownia invinge frigul si sa inmugureasca din nou. Dar acest proces le incetineste cresterea dar nu-i omoara. Urmatoarele 2 fotografii sunt realizate de respectatul nostru coleg Yosif Deyanov din plantatia proprie. Le postam cu acordul lui:
Paulownia cu muguri distrusi de inghet Paulownia cu muguri tineri distrusi de inghet
2. Dupa ce pericolul de inghet a trecut,cresc de obicei 2 vlastari. Trebuie sa creasca 10 cm si sa-I tai pe cei mai slabi. Acesta este modul prin care se formeaza trunchiul copacului. Este extrem de important daca plantezi paulownia pentru lemn. Daca lasi mugurii sa creasca, copacul de poaulownia va deveni un tufis.
Paulownia inainte de inlaturarea mugurilor Paulownia dupa inlaturarea mugurilor
3. Acum urmeaza cea mai fragila faza a copacului. Este inca tanar dar iarba creste si daca nu este inlaturata (manual,in general) , copacul poate fi sufocat de aceasta. Se poate lupta impotriva acesteia cu ierbicide. Este bines a plivesti tinerii copaci pe o raza de 30-40 cm.
Paulownia lasat sa lupte singur impotriva buruienilor - Incorrect!!! Paulownia lasat sa lupte singur impotriva buruienilor - Incorrect!!!
4. Aceasta faza reprezinta cel mai mare pericol de pesta. Putem observa Mamestra Brassicae si un atac al Trialeudores vaporariorum Westw asupra plantelor noastre. Lupta impotriva lor nu este costisitoare. Paulownia trebuie tratata de trei ori in faza de inceput a cresterii lor. Cand copacii cresc mai mult de 1 m, ei cresc 5-10 cm pe zi, gandacii nu-I mai pot ataca. Nu s-a descoperit nimic in neregula in ultimii ani.
5. Inlaturarea buruienilor este necesara pentru ca trunchiul sa creasca drept, fara ramuri pana la cel putin 8 m. Lipsa de ramuri garanteaza calitatea lemnului. Atentie insa la frunze. Aceasta actiune se poate face de 5 ori, depinde de tipul copacului de paulownia.
Paulownia cu muguri Inlaturarea mugurilor
Mugurii ramasi se transforma in ramuri - Incorrect!!! Mugurii ramasi se transforma in ramuri- Incorrect!!!
Respectand aceste reguli vei deveni un mandru producator. Evident, eforturile depuse in primul an va vor fi rasplatite in anii urmatori.

Construirea plantatiilor

Din nefericire este inca foarte dificil in a gasi destule informatii despre o plantare reusita a copacilor de paulownia. Scopul articolului este exact acela de a complete aceste goluri. Noi ne-am dat toata silinta in a selecta toate informatiile si faptele necesare, incercand sa le dam o forma.
In cazul in care paulownia va fi plantata pentru lemnul ei, avem nevoie de trunchi inalt si drept inca din primul sezon de plantare.
plantatie de 5 ani plantatie de 8 ani
Informatiile de baza pe care trebuie sa le stii:
Solul. . Copacul nu este pretentios tipului de sol atata timp cat este permeabil, si capabil de uscare independenta. Grosimea trebuie sa fie de cel putin 1.5m.
Paulownia nu tolereaza solul cu aciditate mare; ph-ul trebuie sa fie de 5.5 sau mai mare..
Вода. Paulownia nu tolereaza pamantul cu umiditate ridicata. Nivelul trebuie sa fie de cel mult 1.5m. Este necesara o irigare adecvata tinerelor plante.
Altitudine. strong> Paulownia creste pana la 800-900 m altitudine. Frigul din locurile mai inalte nu reprezinta o problema pentru Paulownia tomentosa si cativa dintre hibrizii rezistenti la frig. Noi am plantat copaci de paulownia la 1200m – cu siguranta cresc mult mai incet acolo. Trebuie acordata atentie faptului ca solul este cu acid in zonele unde cresc conifere.
. Vantul. In timpul primilor 2 sau 3 ani de viata, furtunile de vant pot cauza probleme serioase tanarului copac de paulownia. Aceste daune pot fi depasite de catre copaci dar, le incetineste cresterea. Paulownia creste mult mai repede in locurile protejate impotriva vantului.
Sfatul nostru: Nu iriga pe timp de vant!!!Apa de la radacini face ca plantele sa se desprinda mai usor!!!

1. Pregatirea locului.

Dupa alegerea terenului, este bine sa se faca pregatirea pentru arat. In cazul in care se foloseste burghiu de 60 cm in diametru si 60-100 cm in adancime, este posibil sa nu se mai efectueze aratul.

Teren pregatit pentru plantarea paulowniei Saparea gropii pentru butasul de paulowniei

2. Planurile de plantare.

Cand organizezi planurile de plantare trebuie luat in considerare marimea echipamentului de munca. Planul de plantare depinde foarte mult de scopul pentru care sunt plantati butasii. Cand plantezi paulownia pentru lemn intr-o zona nu foarte mare dar vrei sa obtii maximum de productie, planul potrivit este 3x3 m sau 4x3 m. Prin acest plan poti obtine 105 sau 82 de copaci pe ar. Dar daca folosesti acest plan este obligatoriu ca dupa 4 ani sa-i tai, pentru ca nu le mai ramane suficient spatiu pentru a se dezvolta. Atunci vei avea jumatate din plantatie copaci de 4 ani si cealalta jumatate vor fi de 8 ani.

Marcarea cu spray

Alte planuri cunoscute sunt 4x4 – 63 de butasi pe ar; 5x4 – 50 de butasi pe ar; 5x5 – 40 de butasipe ar. Fiecare din aceste planuri necesita taierea intre cel de-al 8-lea si cel de-al 10-lea an.

Paulownia forest after felling новопокарали пауловнии 3 месеца след отсичането им

Tanarul paulownia la 3 luni dupa taiere paulownia de 5 ani crescut dup ace predecesorul sau de 3 ani a fost taiat

Cand il plantezi pentru biomasa: 2x0.5 m sau 1x1 m, 1000 de butasi pe ar pot fi plantati.

3. Plantare.

Timpul potrivit plantarii butasilor este din Noiembrie pana la sfarsitul lunii Aprilie. Puietul trebuie plantat de la sfarsitul lunii Aprilie pana la inceputul lunii August

. Urmatorul pas este saparea unor gauri cu un aparat echipat cu burghiu de 60 cm in diametru. Adancimea poate ajunge pana la 1m. Aceasta nu inseamna ca puietul trebuie introdus pana la capat. Jumatate din solul fertilizat trebuie reintrodus in gaura pana cand gaura ajunge la o adancime de 30-40 cm, doar apoi trebuie plantat puietul.

Butasii de paulownia pregatiti pentru plantare Planting paulownia sapling

4. Apa.

Apa are o mare importanta, mai ales in primul si cel de-al doilea an de viata al tinerilor copaci de paulownia. Dupa care, sistemul de radacina este destul de dezvoltat de mult pentru a ajunge la stratul acvifer. Cel mai bun mod de irigare este sistemul prin curgere. Un copac tanar are nevoie de 20-30 l de apa, asigurate prin 1-2 irigari pe saptamana. Daca folosesti sistemul de irigare Terawet, nevoia de irigare se injumatateste.



Sursa: http://paulownia.bg/
Metoda mea:

           Dupa ce am tot citit pe net am decis sa folosesc urmatoarea varianta:
Am pus semintele intr-un borcan cu apa calduta pe calorifer pentru germinare si am avut grija sa nu se evapore toata apa.




  Dupa aproximativ 6 zile semintele au germinat.



Le-am luat cu grija, cu ajutorul unui betisot pentru frigarui, si le-am asezat deasupra pamantului. Peste ele am presarat un strat foarte subtire de pamant. In loc de alveole eu am folosit o cutie pe care am taiat-o la aproximativ 5 cm inaltime, in care am pus un sac menajer ca sa nu treaca apa, dupa care am pus cam trei sferturi pamant de flori. 
Dupa alte 6-7 zile au rasarit primele plante.


Plantele au lumina doar ziua si le ud cu apa calduta.


Metoda lui Marian:
Salut Sorin,
  Am primit semintele acum 2 saptamani si iti multumesc mult.
 Am inceput prin germinarea semintelor intr-un vas de yena in care am pus o solutie formata din apa si fertilizator atonik. Am acoperit vasul cu o folie de plastic transparenta si l-am pus sub o veioza, avand lumina 24/24.
 Dupa 4 zile am vazut primele seminte germinate insa abia dupa 6 zile am facut transferul atunci cand am observat cateva frunzulite. Pentru transferul semintelor germinate am folosit betisoare de frigarui, un pahar cu apa in care inmuiam betisorul pentru curatare dupa fiecare samanta transferata in tavita alveolara. Am folosit tavi alveolare cu 104 celule iar pamant, un compost de turba cu nutrienti, mai scump ce-i drept.
  Am amenajat un loc pentru depozitarea tavilor alveolare sub un neon.
  Dupa primele seminte transferate am observat ca semintele incoltite nu au reusita 100% de transformare in plante. Unele plantite nu reuseau sa scape de folia protectoare iar aceasta se usca, unele nu erau plasate perfect iar la udare ieseau din pamant asa ca am hotarat sa nu mai transfer seminte negerminate complet.
 Am lasat semintele la germinare mai mult pana cand plantele reuseau sa iasa complet din samanta si se vedeau 2 frunzulite la fiecare planta. Astfel am ajuns la 100% reusita.
 Dupa transferul plantutelor acopeream tavita cu folie, astfel se creea efectul de sera si plantele nu trebuiau udate cateva zile. Dupa 2 sau 3 zile indepartam folia fiindca plantele deja erau deranjate de ea.
  Transferul l-am facut din ziua 6 pana in ziua 14.
 Azi am o tavita cu plante de 7 zile de la transfer iar cea mai noua cu plante abia transferate.
  O sa-ti trimit poze cu evolutia lor, apoi cu repicare, cu plantarea tot procesul.
    



























Bogdan Fofirca





O noua metoda, costisitoare, dar sigura.












Plantatie  PAULOWNIA Brosteni Dambovita

28 Februarie 2015















319 comentarii:

1 – 200 din 319   Mai noi›   Cele mai noi»
Anonim spunea...

Buna ziua,

Am primit semintele de paulownia marti 6 februarie.Acum trebuie sa ma apuc de treaba sa vad ce sanse de reusita am.Am sa incerc 2 variante pt. seminte : una cu putina lumina noaptea si alte seminte doar cu lumina zilei.Imi permit sa fac asta pt. ca mi-ati trimis mai multe seminte decat v-am rugat , asa ca experimentez.
Multumesc pt. seminte si ramane sa va scriu din cand in cand sa va impartasesc din experienta mea cu Paulownia.

Gariela Condrea

Anonim spunea...

semintele de paulownia au ajuns in nord astept deja rasaritul lor va multumesc va tin la curent

Sorin Tanase spunea...

Buna ziua,

in scurt timp am sa pun cateva poze cu metoda folosita de mine.

Sorin spunea...

Multumesc ,am primit semintele
Acum asteptam primavara sa rasara...sa facem si poze
O zi buna

Anonim spunea...

vreu si eu un plic cu seminte

Sorin Tanase spunea...

Trimiteti-mi adresa pe mail.

Anonim spunea...

de unde le comand?

Sorin Tanase spunea...

Buna ziua,
Trimiteti un mail cu adresa aici: sorineltanase@yahoo.com

Adrian spunea...

Buna ziua,
Am citit blogul dumneavoastra despre paulownia si pare a fi un copac interesant.
M-ar interesa pe mine si pe un coleg sa incercam sa plantam. Ne puteti transmite si noua o cantitate de seminte pentru doua persoane?
Adresa de livrare o sa o transmit pe adresa dumneavoastra de yahoo.

Multumesc

Sorin Tanase spunea...

Buna ziua, astept mailul dumneavoastra.

Anonim spunea...

buna ziua, domnul Sorin am primit seminteleeeeeeeeeeeeee, multumesccccccc.
Sa stiti ca o sa ma apuc de treaba.o sa va urmez sfaturile.
MULTUMESC.Mai vorbim. Anca

Anonim spunea...

Buna ziua,

Am rugamintea sa-mi trimiteti si mie seminte de paulownia.
Multumesc mult.

Cornelia

Sorin Tanase spunea...

Buna ziua, dati-mi adresa pe mail si va trimit.

Sorin Tanase spunea...

Va urez succes. :)

Anonim spunea...

Azi au sosit semintele in Ploiesti.
Va multumesc si sper sa inmultim specia asta in cat mai multe locuri din judetul Prahova.

Anonim spunea...

as vrea si eu niste seminte de paulownia dar sa-mi spuneti din ce specie e tomentosa sau ce.. si cat costa un plic de seminte .

Unknown spunea...

salut vreau si eu seminte de elongata,o sa va dau emailul meu merci

Sorin Tanase spunea...

Este vorba despre Paulownia ELONGATA, dati-mi adresa pe mail si va trimit gratuit.

Sorin Tanase spunea...

Salut, astept.

Anonim spunea...

Am primit plicul cu seminte la Brasov azi 21.02.2013. Va multumeeeeeessssccccccccccccccccc f.f.f.mult.
Deja le-am pus la germinat in apa; sunt f.nerabdatoare sa vad cum evolueaza.
O sa va tin la curent cu tot ce se intampla cu viitoarele plantute (sper sa pot face cat mai curand fotografii cu ele)

Adriana Petru

Sorin Tanase spunea...

Cu placere. Eu cred ca in 2 saptamani veti face si poze. :)

Anonim spunea...

Am trimis mail pentru niste seminte ce intentionez sa le plantez la Suceava. Mulfumesc anticipat! Florin.

Anonim spunea...

am primit si eu plicul cu seminte o sa le pun la germinat

multumesc mult

Anonim spunea...

Am primit semintele, le-am pus la germinat si acum astept cu nerabdare sa vad cum evolueaza. Va mai scriu daca am nevoie de sfaturi sau daca am nelamuriri.

Va multumesc mult!!
Ioana, Zalau

Sorin Tanase spunea...

Am sa va trimit.

Gherman Nicolae spunea...

Am primit semintele, va multumesc mult, o sa va tin la curent cu evolutia lor

Anonim spunea...

Am citit despre copacul acesta paulownia si as dori si eu anpreuna cu un vecin de al meu seminte . Scopul este pentru albine mai mult daca merge bine o sa plantam cat mai multi an zona noastra

Sorin Tanase spunea...

Dati-mi adresa pe mail si va trimit.

Anonim spunea...

doresc si eu cateva seminte de paulownia. am pus anul trecut cateva platute .... dar sa vedem cum au trecut iarna.
multumesc

Sorin Tanase spunea...

Dati-mi adresa pe mail si va trimit.

Anonim spunea...

Am primit plicul cu seminte. Multumesc mult. Ma pun pe treaba si va tin la curent.

Cornelia, Bucuresti

Anonim spunea...

am primit azi semnitele, multumesc frumos :) acum sa ne apucam de treaba :)
vlad

Unknown spunea...

Am primit plicul cu seminte,va multumesc mult !

Anonim spunea...

Am primit azi mult asteptatul plic su seminte! Multumesc de promptitudine si seriozitate! Florin din Suceava

Sorin Tanase spunea...

Succes, astept impresii si imagini.

Anonim spunea...

Multumesc frumos. Am primit semintele la Iasi. Cu stima, Sebi Tataru

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

As dori un pliculet paulownia cotevisa 2 email. petrucataling@yahoo.com. Adresa mea. GIZA PETRU CATALIN jud.Suceava oras. Salcea sat. Plopeni ,str. Bisericii nr. 4 tel. 0748282915. pt Sorin Tanase

Unknown spunea...

As dori un pliculet paulownia cotevisa 2 email. petrucataling@yahoo.com. Adresa mea. GIZA PETRU CATALIN jud.Suceava oras. Salcea sat. Plopeni ,str. Bisericii nr. 4 tel. 0748282915. pt Sorin Tanase

PSIHOLOG CANDEA TEODORA spunea...

am primit si la Sibiu semintele...le-am pus in caserole...asteptam :)
multumim foarte mult

Sorin Tanase spunea...

Am seminte doar de Paulownia Elongata, din care va pot trimite.

Adrian Bona spunea...

multumesc pentru seminte, germineaza. cu respect,
Adrian Bona

casameadelamunte spunea...

Am primit si la Alba semintele! Deja au inceput sa rasara prima tura! Cand mai cresc revin cu poze! Multumim tare mult si ne mai auzim la un tel!

dany78 spunea...

As dori sa facem schimb de seminte. Am trimis detalii pe e-mail.

Anonim spunea...

a trecut mai bine de o saptamana de cand am pus semintele la inclotit iar ieri le]am mutat in alveole cu umplute cu pamant de flori (nu scump am dat 3 lei pe punga). unele seminte au fot numai incoltite altele aveau 2 frunzulite iar altele deloc (dar acestea foarte putine). deci , pana acum este bine :) in cateva zile vin si ceva poze.
p.s. am zis ca am pus anul trecut cateva plantuţe de paulownia tomentosa, se pare ca au trecut cu bine peste iarna desi nu au crescut in primul an mai mult de 30 de cm, oricum nu ma asteptam sa creasca cum am citit de 3 sau 5 m pe ani :)
o sa revein
Vlad craiova

dany78 spunea...

Am primit plicul. Multumesc.

Anonim spunea...

Am primit semințele trimise la CLUJ.Vă mulțumesc mult.Cu stimă Andrei.

Anonim spunea...

buna ziua! apelez la experientza si bunavointa dvs si v as ruga respectuos daca mi puteti trimite si aveti un soi de paulownia care sa rezite mai bine la frig si benefic albinelor nu tin neaparat la masa lemnoasa stuparel@yahoo.com sau tel 076 143 68 61

Sorin Tanase spunea...

Etapele le puteti vedea mai sus, explicate si exemplificate prin poze de Marian.
Am sa va trimit Paulownia Elongata, daca imi trimiteti adresa.
Numai bine.

Anonim spunea...

au sosit semintele la baia mare
multulesc
teo

Anonim spunea...

am primit si eu semintele de elongata la vaslui, le bag rapid la apa.
multumesc.

Unknown spunea...

Buna ziua!
As dori si eu un pliculet de seminte de paulownia elongata la Suceava. V-am transmis un mail cu adresa mea. Va multumesc.

dan spunea...

Salut.

Imi poti trimite si mie seminte de elongata?

Iti trimit adresa in e-mail.

Multumesc.

Sorin Tanase spunea...

Buna ziua, am vazut mesajul dumneavoastra, maine am sa va trimit.

Sorin Tanase spunea...

Buna ziua, am vazut mesajul dumneavoastra, maine am sa va trimit.

Silviu spunea...

Buna ziua
Au ajuns semintele si la Panciu . Va multumesc foarte mult . Maine ma voi ocupa sa le pun la germinat . plicul a ajuns usor rupt , dar am gasit totusi peste 150 de seminte .
Am notat adresa si nr dvs de tel , iar in octombrie- noiembrie cum se face vinul la Panciu voi avea grija sa ajunga si la Targoviste , insotit de cele mai calduroase multumiri .
Va voi tine la curent cu evolutia semintelor pe acest forum .
Cu deosebit respect si recunostinta , Silviu .

dan spunea...

Foarte multumesc. Au ajuns semintele.
Te tin la curent cu evolutia. Tomentosa am o multime, dar chiar voiam sa incerc elongata.

Sorin Tanase spunea...

:) Eu am trimis plicul intreg, dar poate a crezut postasul ca sunt ceva etnobotanice.. va urez succes. Legat de vin...abia il astept...

Sorin Tanase spunea...

Aveti o multime de seminte sau de plante?

Anonim spunea...

Calin sunt din Oradea.
Au sosit semintele.Va multumesc tare mult.

Anonim spunea...

Buna seara
Citind despre acest copac minune am ajuns si pe forumul dvs si am citit cu mare interes toate informatiile . Daca am inteles bine germinarea ar dura intre o saptamana si 10 zile , dupa care planta trebuie sa creasca pana la 25-30 cm pt a fi plantata in pamant . Ea atunci va fi butas sau planta ? Daca dureaza in jur de 2 luni pana atinge aceasta dimensiune , atunci asta ar insemna ca as ajunge sa le plantez in iunie . E aceasta o problema ?
La bunica la Tamboiesti as avea un teren de un hectar si ceva pe care nu s-a mai cultivat nimic de 2 ani . Daca mai aveti seminte as incerca si eu . Va trimit adresa pe mail.
Cristina , Tamboiesti

Unknown spunea...

Buna seara, sunt Daniela din Tr Severin. Va multumesc pentru semintele ce le/am primit astazi.

Anonim spunea...

Sunt Postolache Gheorghe din loc. Cosmesti Deal din jud. Galati . Codul postal e 807085. Imi puteti trimite si mie niste seminte va rog ? Am vreo 12 ari pe care i-as putea cultiva cu paulownia. Adresa mea e cea de sus . Va multumesc .

Anonim spunea...

Buna seara, am primit semintele la Craiova! Va multumesc mult! Ma apuc de plantat si va tin la curent.

Sorin Tanase spunea...

Sigur ca da, am sa va trimit.

Sorin Tanase spunea...

Intradevar, planta trebuie sa aiba cam 30 cm pt a fi plantata si nu vad nicio problema in a o planta in iunie. Paulownia este un copac rezistent la "mutare", mai ales daca il mutati cu tot pamantul din ghiveci fara sa ii deranjati radacina.

Unknown spunea...

Au ajuns semintele la Suceava, va multumesc. Le-am si pus in apa.

Anonim spunea...

am PRIMIT SEMINTELE. va multumesc mult. din pacate ...ca la tara postasul a last plicul la magazinul din sat si toata omenirea curioasa si-a bagat nasul in plic. mi-au mai ramas si mie ceva seminte oricum. maine le pun la germinat. iuliana sahateni

L. Zoltan spunea...

Buna seara, as dori si eu seminte daca mai aveti. Ieri am pus in apa seminte de Tomentosa,dar as vrea sa am si Elongata. Va trimit adresa pe mail. Multumesc.

Anonim spunea...

Am primit semintele de la dumneavoastra la Rm. Valcea.

Am urmat intocmai instructiunile cu rasarirea si au aparut primele plantute. Pentru lemnificare recomand ingrasamantul Kristalon de la Dedeman specializat pentru toamna

Anonim spunea...

Buna,
Am primit Plicul cu Seminte, la Reghin, si deja am pus semintele in Rasadnita langa semintele de legume, sa speram ca vor rasarii cat de multe, mai am de anul trecut Paulownia Tumentosa, au cca 25-30 cm si au inceput sa inmuguresaca, sunt in Sera, am mai incercat cu niste seminta anul trecut dar destul de tarziu-Iulie au rasarit prin August, etc... Multumesc de seminte, revin cu detalii cand am rezultate.
Cu stima Fazakas Zsolt
http://fazakaszsolt.sunphoto.ro/Sera

Sorin Tanase spunea...

Va urez succes, interesanta sera la "adancime".

L. Zoltan spunea...

Buna seara,
Astazi au ajuns semintele trimise de dv. Multumesc mult. Felicitare pentru cea ce faceti.
Cu stima: Lipcsei Zoltan

Anonim spunea...

Daca ati putea sa-mi trimiteti si mie seminte v-as multumi mult! Blogul Dv. mi-a atras atentia,si mi-a facut chef sa incerc si eu. Daca suspusii nostri nu au grija de aurul verde macar noi sa incercam sa facem ceva.
Adresa mea este Tasnadi Stefan jud. Cluj loc. com. Sic str. II nr 152 cod 407540
Va multumesc anticipat!

Anonim spunea...

Au ajuns semintele la bunica la Tamboiesti . Va multumesc si abia astept sa vad cum se dezvolta . Ce ma invatati , sa incerc germinarea cu fertilizator sau fara ?
Va multumesc inca o data ,
Cristina din Tamboesti

Sorin Tanase spunea...

Am sa va trimit.

Sorin Tanase spunea...

Eu nu am folosit fertilizator, dar daca se ppoate de ce nu?

Paulownia-online spunea...

Administratorul acestui site ar trebui sa va spuna demneavoastra care sunt judetele in care paulownia nu are nici o sansa de dezvoltare. Pentru mai multe metode va asteptam la www.paulownia-online.blogspot.ro

Sorin Tanase spunea...

Dati-mi voie sa nu nu fiu de acord cu comentariul dumneavoastra, si sa va spun ca nu il inteleg. Cred ca nu ati citit cu atentie, eu am trimis semintele gratuit, cei care le-au primit nu au platit nici macar transportul. Ca urmare nu vad de ce le-as spune oamenilor ca se pot planta sau nu intr-o anumita zona; suntem datori sa incercam; chiar dumneavoastra ati scos de pe harta cu judetele in care temperaturile nu sunt prielnice judetul Suceava. Ce sa cred, ca va contraziceti? Dati-ne voie sa mai scoatem si noi, incepatorii, un judet de pe harta dumneavoastra. Pe siteul dumneavoastra nu am vazut poze din Romania, poate doar cele cu rasaduri si dumneavoastra comercializati seminte si plante (si preturile nu sunt deloc atractive). Noi de ce v-am crede ca arborele Paulownia are intradevar ritmul de crestere descris de dumneavoastra. Ca atare niste poze de la "noi" ar fi mult mai convingatoare si ne-ar ajuta foarte mult, chiar ne-ar convinge sa cumparam. Sunt multi cei care vor o plantatie. Numai bine bine va urez.

Anonim spunea...

Chiar acum am primit semintele trimise de Dv. Incep sa "mesteresc", si promit sa va tin la curent cu rezultatele.
Va multumesc pt. seriozitate si promptitudine!

Cu respect Tasnadi Stefan din Cluj

vladut spunea...

As dori sa fac o precizare (daca imi este permis). Nu este corect sa folositi folia de plastic in etapa in care plantulele sunt transferate pe pamanul special. Acest lucru nu le da voie sa respire, lucru care le poate tine pe loc.

Unknown spunea...

Hristos a inviat!
As vrea sa incerc si eu cateva seminte (doar ca si arbori ornamentali/umbra pe malul prutului in jud. Botosani (la parinti). Am deja o minilivada cu diversi pomi fructiferi (cca.1500mp). Clima nu este chiar blanda (uneori avem si -30 perioade scurte). Va multumesc. Voi trimite adresa de livrare pe e_mail si va voi tine la curent cu evolutia.

Sorin Tanase spunea...

Adevarat a Inviat!
Am pus semintele la Posta. In cateva zile sunt la dumneavoastra.

Anonim spunea...

Au incoltit semintele,le-am transferat deja.Reusita este de aproape 100 %.Intre timp am primit de la cineva cateva plante mari. Am rupt cateva ramuri, si cateva radacini. le-am pus in pamant sub un borcan verde, si in doua saptamani ramura a prins radacini, iar radacina a inmugurit,acum are o crenguta de 5 cm.Anumite firme comercializeaza plantute clonate (cu proprietati mai bune) cu 5 euro+TVA bucata. Sa plantezi un hectar ai nevoie de aprox. 3000 euro.Daca faci rost de cateva bucati da astfel de plante, si incepi sa multiplici in acest fel poti face o economie insemnata, sau chiar un castig intr-o singura vara! Am postat aceasta experienta ca multumire pentru semintele primite gratis.Daca noi oamenii simpli ne impartim experientele, putem avea plantatii fara sa imbogatim firmele multinationale!

cu respect Tasnádi Stefan din Cluj

Sorin Tanase spunea...

Spuneti-mi va rog, ce soi ati primit?

Silviu spunea...

Hristos a Inviat ! Sunt Silviu de la Panciu . Am pus la germinat cele peste 150n de seminte primite de la dvs pe m31 martie . Intre timp am avut germinate dupa cca 2 saptamani o tavitza de 104 alveole plus alte 12 plante pe care le-am pus intr-o alta tavitza . Am facut insa o grava greseala pe care o pomenesc aici cu toata rusinea numai pt a evita ca aceasta greseala sa fie facuta de alte persoane incepatoare in domeniu ... Pamantul folosit la mutarea semintelor germinate a fost un pamant de rasaduri 100 % . Astfel pana azi mi-au ars peste 80 plante din cauza ca pamantul de rasaduri in compozitie pura ( asa cum este el cumparat din magazine este mult prea gras iar asta face ca pamantul in prezentza apei si a luminei sa devina uscat si nisipos , ceea ce face plantele sa arda pur si simplu . Pamantul de rasaduri se presara in straturi de cel mult 1-2 cm peste pamantul normal , si asta pt ca pamantul sa nu prinda crusta in urma repetattelor udari .
acum mi-au mai ramas doar 20 de plante din care una singura s-a dezvoltat si a ajuns la cca 6-7 cm si chiar are 4 frunzulitze , iar celalalte nu au depasit 3 cm intr-o luna jumatate . Acum am pus plantele in alt pamant si voi sta sa observ evolutia lor in perioada urmatoare. Dar cele 20 de plante ramase nu stiu daca pot fi un etalon iar daca din acestea nu se vor dezvolta toate in continuare ma tem ca nu va voi putea oferi informatii utile , avand in vedere randamentul scazut al plantelor reusite .
Cu respect , Silviu de la Panciu

Sorin Tanase spunea...

Adevarat a Inviat! Daca doriti sa o luati de la capat va pot trimite alte seminte, mai am cateva.

Silviu spunea...

Daca imi mai puteti trimite cateva seminte as incerca bucuros din nou . Cand ati mutat plantele germinate in pamant ati folosit un pamant anume , sau pur si simplu pamant din terenul pe care vreau sa cultiv plantele ? Mai aveti adresa mea sau sa va mai trimit un mail ?
Va multumesc pentru tot .
Cu respect , Silviu

Anonim spunea...

Am primit Tomentosa si Elongata,reusita fiind foarte buna. Acum incerc cu un soi nou, nu stiu numele, este ceva clonat, sau inmultit in laborator, cumparat cu 6,2 euro bucata.Pare sa reuseasca.Peste o saptamana va spun sigur.
Tasnádi

Sorin Tanase spunea...

Am trimis foarte multe si nu am salvat adresele. Trimite-ti-mi un mail ci sdresa.

Sorin Tanase spunea...

Am folosit pamant de flori.

Anonim spunea...

Acum am preluat plicul de la postas si ma apuc de studiat ;) Va multumesc. Chiar rar se intilnesc asa oameni ;)

Silviu spunea...

V-am trimis mai devreme un mail cu adresa .
Va multumesc .

Sorin Tanase spunea...

V-am si raspuns, va trimit un alt plic.

Anonim spunea...

doresc sa incerc si eu daca putei sami trimiteti niste seminte,adresa >Darabont Hunor,Loc.Ernei,Nr.486,547215,Jud.Mures

Anonim spunea...

Va rog mult pentru citeva seminte de pawlonia!Sunt din Braila str Simion Barnutiu nr 3 Bl A13 ap 4 Niculescu Aurelia Multumesc anticipat!

Sorin Tanase spunea...

Din pacate nu mai am. In toamna voi primi altele.

Anonim spunea...

Buna ziua,

Semintele au ajuns cu bine la Vatra Dornei si astept cu nerabdare sa incep procedeul. Va multumesc mult, Bogdan Anghelea

Stelica_33 spunea...

Va salut,
am primit plicul cu seminte si va multumesc mult,cu ceva intirziere GRATIE POSTEI ROMANE dar l-am gasit chiar daca dl postas a zis ca e gol!Mi-a venit(de ciuda ca a intirziat) sa-i zic ca inauntru este antrax dar ceva ma retinut si am tacut. Ma apuc de mesterit si daca-mi este permis va tin la curent cu evolutia plantutelor.
Va multumesc inca o data si sa va dea domnul sanatate cit copacul de Paulownia!
Numai bine.

Ciprian spunea...

Buna ziua.. Am primit si eu plicul cu seminte. Multumesc .. si sa auzim numai de bine..;)

Anonim spunea...

Am citit cu interes informatiile si doresc si eu seminte din acest copac.
Adresa de mail: ian_mel2002@yahoo.com

O zi buna!

Silviu spunea...

Au ajuns semintele la Panciu . Tocmai le-am pus la germinat . Inca o data mii de multumiri si voi reveni in cateva saptamani cu detalii . Voi incerca acum cu mai multe tipuri de pamant si astfel voi vedea si care favorizeaza mai mult dezvoltarea radacinii . Voi lua si pamant de flori si compost din turba precum si pamant adus dintr-o padure de fag . Va voi tine la curent . Cu respect si recunostinta , Silviu

Anonim spunea...

Am ajuns semintele la Botosani,multumesc inca o data.

Sorin Tanase spunea...

La toamna voi primi altele.

Anonim spunea...

Am si eu o intrebare. Am pus semintele la incoltit intr'o tava cu putina apa acoperita cu folie trasparenta sub un neon de la acvariu, iar semintele sunt tot la suprafata(plutesc) este bine sau ele trebuiesc sa cada la fundul vasului?....

Sorin Tanase spunea...

Apa ar trebui sa fie calduta, eu am folosit un borcanel pe care l-am pus pe calorifer pentru ca era iarna, si s-au scufundat in cateva zile, dupa care au incoltit si le-am mutat intr-o ladita cu pamant. Nu am folosit lumina pe timp de noapte.

PSIHOLOG CANDEA TEODORA spunea...

si la Sibiu au ajuns semintele....sunt curioasa ce o sa iasa :))
succes tuturor

Anonim spunea...

As vrea si eu niste seminte de paulownia, daca nu cumva e prea tarziu pentru a incerca sa le plantez...

Sorin Tanase spunea...

La toamna voi primi altele.

Anonim spunea...

Ma iertati,dar am fost ocupat.Reusita e la fel si cu noul soi.Intre timp am mai primit un plic de seminte de la Dv. desi nu am cerut.Din 500 de seminte au incoltit aprox. 430, l-e am plantat deja.Plantutele pe care l-e am plantat prima data deci acum doua luni au 4 frunze, si aprox. 1 cm.Crengutele pe care l-e am amintit au facut radacini, care au umplut un ghiveci de 20 cm inaltime.Deci parerea mea este sa nu va chinuiti cu seminte, daca aveti pomisori,incercati metoda mea.

Anonim spunea...

Buna ziua...m,ar interesa si pe mine seminte de elongata....crimorosan@yahoo.com

Sorin Tanase spunea...

La toamna voi primi altele.

florin spunea...

Buna,
Foarte interesante si de folos informatiile. Felicitari! As dori si eu niste seminte, daca mai ai disponibile. Email popflorinmihai@gmail.com

Anonim spunea...

as dori in Arad sa plantez 1 ha teren cu paulownia elongata. daca puteti sa imi trimiteti seminte v-as fi recunoscator. email malesan76@yahoo.com. multumesc

Sorin Tanase spunea...

La toamna voi primi altele.

Sorin Tanase spunea...

La toamna voi primi altele.

rafael.mitu spunea...

la toamna o sa va cer si eu seminte de elongata

Sorin Tanase spunea...

Am sa pun un anunt pe site cand am sa primesc semintele.

Anonim spunea...

Si eu am cumparat seminte de Paulownia Elongata.
Le-am pus in apa calduta timp de o zi si apoi am pus in paharele de tuica gaurite de unica folosinta cate o samanta. La 9 zile au iesit toate. Dupa 2 luni au frunze de 7/6 centimetri la vreo 7 centimetri inaltime. Azi maine trebuie sa le pun intr-un pahar mai mare.
Sunt foarte frumoase. Anul acesta la voi proteja si la anul in primavara le voi pune la locul definitiv.

Sorin Tanase spunea...

De unde ati cumparat semintele?

Avram spunea...

buna ziua, am nevoie de un sfat de la voi.
anul trecut in primavara am cumparat 4 paulownia(nu stiu care specie) pe care i,am plantat in locul unde urmeaza sa.mi ridic casa-am zis sa fie in jurul casei pentru protectie si decor.au crescut foarte frumos, in toamna aveau cel putin 2 metri, ins peste iarna s.au uscat, lucru care m.a dezamagit foarte tare. curios e ca in primavara asta, din cioata au dat mugurii din nou, am lasat pe cei mai vigurosi la fiecare cele 4 cioate, s.au dezvoltat frumos, insa ma gandesc cu teama ca iara vine iarna si o sa se usuce tulpina si ramurile din nou....ce as putea sa fac sa.i proteje peste iarna sau alte medote...va rog un sfat...ceva..multumesc tare mult

Sorin Tanase spunea...

Odata cu trecerea timpului copacii vor fi din ce in ce mai rezistenti si nu vor mai degera. Banuiesc ca acum sunt destul de inalti, dar ii puteti proteja inca. O metoda buna ar fi sa ii imbracati cu stuf sau coceni de porumb. Puteti sa faceti si altfel: faceti in jurul lor un gard din rabitz pe care il umpeti cu frunze; plasa de sarma (daca este destul de deasa) poate fi ingropata putin si dusa pana in apropierea tulpinei pentru a nu intra soareci. Succes

Blog Personal spunea...

Felicitari pentru initiativa. Are cineva poze cu copaci plantati in gradina de mai mult timp ? Pozele cu plantatia de 5 si 8 ani sunt de la noi ?

Anonim spunea...

Stiti si firme care fac contracte si cumpara copaci ajunsi la maturitate?

Unknown spunea...

buna ziua As dori si eu un plic de seminte de pawlonua daca se poate,Va multumesc anticipat

Unknown spunea...

As vrea ssi eu sa incerc in Vaslui cateva seminte. Va rog sa imi trimiteti si mie cateva

costel atomei spunea...

de la semnte cumparate in martie, am acum 30 lastari ce au intre 15 si 35 cm. pot sa-i plantez acum sau in toamna, in gradina sau pot astepta pana la primavara ? cand e mai bine ? ma gandesc daca ar fi bine sa fac o selectie si pe cei mai mari sa-i plantez,e bine? ce sfat imi dati? majoritatea sunt tomentosa.

Sorin Tanase spunea...

Nu cred ca va adresati persoanei potrivite, nu eu v-am vandut semintele, eu le-am dat gratuit si mai mult de atat am dat seminte de Elongata. Daca vreti totusi un sfat de la mine, acesta ar fi sa ii plantati in primavara pentru a trece fara probleme iarna.

Geta Dumitrescu spunea...

Buna ziua,
mi-as dori si eu sa am 2 copaci de Paulownia Elongata in curte.Va rog sa-mi dati si mie cateva seminte.
va multumesc snticipat

Unknown spunea...

Buna ziua,
Vreau cateva seminte pentru copaci Paulownia , pentru umbra shi decor.
Va multumesc!

Sorin Tanase spunea...

La toamna voi primi altele. Am sa pun un baner pe site.

Sorin Tanase spunea...

La toamna voi primi altele. Am sa pun un baner pe site.

Anonim spunea...

Buna ziua!
Am descoperit abia acum site-ul dumneavoastra.
E posibil sa-mi trimiteti si mie niste seminte, as vrea sa incerc sa le cultiv in Iasi si in Botosani?
Saptamana trecuta am cumparat cateva seminte de Tomentosa si de 2 zile sunt la germinat. As vrea sa incerc in paralel cu Elongata si alte soiuri...
Adresa mea e-mail este tinelro@yahoo.com.
Va multumesc mult!

Anonim spunea...

Buna zina , am citit cu interes articolul mai sus prezentat si m-am hotarat sa incerc si eu am rugamintea sa imi trimite-ti si mie niste plicuri cu diferite sortimete elongata ,tomentosa sau si alte sortimete care credeti ca sunt aclimatizare .
Adresa de mail cosmina_ecseu@yahoo.com.
Va multumesc
Mai am o rugaminte despre ingrasaminte sau stimulete de crestere unde ne putem informa ce presupune tratamentul revolutionar cu gib a3 t.

Sorin Tanase spunea...

La toamna voi primi altele. Am sa pun un baner pe site.

Sorin Tanase spunea...

La toamna voi primi altele. Am sa pun un baner pe site. Legat de acest tratament nu stiu nimic inca.

Anonim spunea...

am 2 copacei plantati de vreo 3 luni si de curand am vazut ca ii sunt mancate frunele de niste omizi verzi, cu ce pot sa-i stropesc impotriva omizilor? Multumesc,

Anonim spunea...

Buna ziua,sunt din judetul SATU MARE si as dori si eu seminte din soiul tomentosa s-au care e ptr domeniul forestier,daca v-au mai ramas .multumesc mult,anca

Anonim spunea...

Buna ziua, am si eu o intrebare legata de speciile de paulownia. Am vazut ca acesti copaci cresc foarte mari si ca sunt folositi si in apicultura. Noi am vrea sa plantam in curte pentru umbra. Avem o curte de 1000 mp si vrem sa punem si pomi fructiferi, dar intrebarea este care specie ar fi mai potrivita, ca sa nu ne facem padure in curte si nici nu am vrea sa fim napaditi de albine caci sotul este alegic la intepaturile de albine si avem si un bebe... Ideea noastra era sa punem pe langa gardul care da inspre vecin (terenurile sunt lipite, ne desparte doar un gard de plasa). Ar fi ok? La ce distanta se planteaza unul de celalalt?

Unknown spunea...

Buna ziua , sun din Bucuresti si as vrea sa stiu daca asti putea sa imi trimiteti si mie niste seminte.
Am avut si eu 3 paulownia plantati in ghiveci , dar din pacate s-au rupt si nu stiu daca vor mai inmuguri dinou , de aceea as vrea niste seminte daca se paote sa imi trimiteti.

Anonim spunea...

Totul e foarte interesant , antrenant , si benefic .Am achizitionat , de curand , o casuta , undeva la tara si as dori sa incep plantarea acestui arbore minunat , care mi-a atras de multa vreme atentia , si am studiat de ceva vreme despre cultivarea lui.Problema e simpla - inceputul e greu - nu am seminte ; asa ca am rugamintea de a primi cateva .Am inteles ca vor fii disponibile in toamna , toamna a sosit deja - asa ca astept cateva - va multumesc.

Sorin Tanase spunea...

Toamna a sosit intradevar, dar semintele nu sunt gata de cules..inca. Si eu le astept cu nerabdare pentru ca sunt asaltat de cereri. O zi frumoasa va doresc, in fiecare zi!

Anonim spunea...

draga sorine ca veni iarasi timpul de paulownia tin sa te anunt ca respectivul cosmin asta care vinde seminte 150 de bucati cu 23 de ron e un comerciant care vede doar succesul afacerii, ceea e si foarte bine, eu i-am lasat mesaj pe blogul sau dar l-a sters poate din rautate, eu i-am precizat ca in centrul orasului Vaslui sunt 3 copaci paulownia tomentosa vazuti si admirati cu ochii mei, astept cu nerabdare sa-i culeg "nucile" cine stie poate mai am loc de vreo plantatie. Nu inteleg de ce nu vrea respectivul sa comercializeze rasaduri si seminte pentru judetele iasi vaslui botosani bacau brasov si care or mai fi ele, daca copacii aia din vaslui sunt vechi de cand lumea, si imi pare rau ca eu acum o luna i-am descoperit, cum bunica au facut de au supravietuit la fiecare iarna , si prin cate or mai fi trecut ei. in fine, daca o sa am timp la primavara poate ma gasesc prin zona si o sa fac niste poze, eu din pacate nu sunt chiar din vaslui ci din alt oras de langa, nu stiu ce drumuri o sa am in acea perioada dar daca da domnu o sa va ajut cu poze sa vada poporu ca in vaslui creste paulownia si este aclimatizata chiarin centrul orasului, spor la gradinarit, legat de ritmul de crestere, am niste plante pe care le-am pus la germinat prin martie parca si acum in gradina unele din ele au atins si 2,3 metri. altele abia jumatate de metru, totul depinde de sol si de PH-ul sau, vant, apa si lumina.

Anonim spunea...

Buna seara ! Am citit blogul dumneavoastra despre paulownia si pare a fi un copac interesant.
Am o curte de aproximativ 1350 mp.si o casuta de vacanta, undeva la tara ( langa Piatra Neamt ), as-si vrea sa va rog daca mi puteti trimite cateva seminte si daca aveti un soi de paulownia care sa rezite la frig . Va multumesc anticipat ! (irimiagheorghe@yahoo.com )

Anonim spunea...

Am aflat intamplator despre paulownia cautand plante si arbusti ornamentali .Mi-a trezit interesul,si cum avem timp suficient si prea putine ocupatii,si cu ajutorul lui Dumnezeu chiar si teren suficient,am vrea sa incercam si noi acest experiment.Doar daca ne puteti trimite cateva seminte.(anamihaivictor@yahoo.com) Alba

Anonim spunea...

Salut Sorin sunt si eu interesat de Seminte paulownia, nu stiu cate pliculete mi-ar trebui, dar as dori sa plantez paulownia pe 2 ha. str calugareni nr15 a , medgidia,jud c-ta. Merci mult

Unknown spunea...

buna ziua domnul Florin Stirbu, am citit comentariul dumneavoastra si am ramas putin emotionata,de ci si in zona noastra Vaslui de pot planta aceste specii Paulownia...bineinteles unde m.am informat poate din invidie,mi-au spus sa nu fie teapa,stii clima de la noi, poate nu e adevarat, in fine nici un cv de incurajare....asi dori un id mess sau chiar un tel de al dumneavoastra pe emailul meu barby_ela902006@yahoo.com sunt din Barlad respectiv cu pamant in sat Manzati jud vs,si sunt interesata sa plantez vreo 3 ha de copacii. ati putea sa imi dati mai multe info in privat? va multumesc ionela palade

Anonim spunea...

Carmen din Iasi va saluta. Am auzit si citit multe despre acest copac si as dori si eu sa-l cultiv in gradina mea. Se pare ca este util la casa omului. Poate este timpul sa inlocuiesc salcimul cu paulownia. Daca aveti seminte va rog sa ma anuntati si pe mine la adresa ming1@email.ro pentru mai multe detalii. Va multumesc.

Anonim spunea...

Buna seara
Sunt Jully din Pitesti ,asi dorii si eu seminte de Paulownia care sa reziste la frig...
va rog sa ma anuntati pe july2009mm@yahoo.com daca imi puteti trimite
multumesc anticipat.
O seara placuta.

Anonim spunea...


Buna ziua sunt Marius din Dragasani, as vrea si eu niste seminte de paulownia elongata..in jur de 1000de seminte si cat ar costa .Si la ce temperatura rezista iarna,va rog sa ma anuntati pe ..pleata69@yahoo.com.
Va multumesc

Anonim spunea...

Buna ziua!
Ma numesc Druc Alexandra si as dorii si eu un plic cu seminte paulownia, in com. Motca, jud. Iasi. O sa va trimit pe adresa dvs. de mail adresa mea.
Va multumesc!

Unknown spunea...

Va salut!As dori si eu 100-200 seminte paulownia elongata,cu bani sau la schimb!Singura conditie ar fi sa stiu din ce arbore au fost culese.Eu am de tomentosa dar as vrea si elongata cu flori albe!Multumesc!

Bogdan spunea...

Buna ziua!
Am achizitionat doi arbusti paulownia pe care intentionez sa-i plantez in curte pentru umbra. Arbustii au apoximativ 2 m inaltime si tulpina lemnoasa. Trebuie sa-i tai in primavara si daca da, de la ce inaltime?
Multumesc!

Sorin Tanase spunea...

Copacul Paulownia se taie la varsta de 6 luni pentru ca acesta sa nu ramifice, deci pentru a creste drept, fara noduri pe o inaltime de 5-6m.

Sorin Tanase spunea...

Sa imi trimiteti adresa pe mail.

Sorin Tanase spunea...

Cred ca am nevoie si de numele dumneavoastra pentru a va trimite semintele.

Sorin Tanase spunea...

Acum am si va pot trimite, dati-mi adresa.

Anonim spunea...

Salut au ajuns semintele la Rm Valcea multumesc mulr.De elongata nu aveti

Sorin Tanase spunea...

Ma bucur ca au ajuns, nu am Elongata.

Sorin Tanase spunea...

De BLACK FRIDAY seminte Ppaulownia Tomentosa gratis, cu 50% reducere!!!!!!!!!!!!!!!!!! :))

Anonim spunea...

mateescu andrei

Anonim spunea...

Buna ziua!
Am descoperit abia acum site-ul dumneavoastra.
E posibil sa-mi trimiteti si mie niste seminte, as vrea sa incerc sa le cultiv in Iocalitatea Moravita, judetul Timis.Adresa -Stoleru Vasilica, localitatea Moravita, nr.348,judetul Timis,cod postal307280.Va multumesc anticipat.

Anonim spunea...

Buna ziua,
Am aflat intamplator despre arborele paulownia, cautand un tip de cultura pentru cateva hectare de fanete mostenite intro zona montana, la o altitudine de cca 700 m. Mi-a placut blogul dvs si as dori sa incerc un experiment pe 1-2 ha. Cum as putea intra in posesia unor seminte? casacristinabradetu@yahoo.com

Sorin Tanase spunea...

Am nevoie si de nr de tel pentru curier.

Anonim spunea...

Am primit plicul cu semintele , lucru pentru care va multumesc .
Eduard Elefteriu

Anonim spunea...

Buna seara.
As dori cateva seminte. Sunt din Cluj. atti_kvar@yahoo.com este adresa mea de mail. Imi trimiteti un mail gol si va trimit adresa sau va dau adresa aici? ..si nr telefon evident.

Anonim spunea...

...va multumesc :)

liviu spunea...

As dori si eu cateva seminte daca se poate, am inteles ca Ppaulownia Tomentosa rezista pana la -27grada. Sunt din Radauti Suceava, se spune ca la noi e mai frig dar am vazut specii de pomi pretentiosi care sunt aclimatizati si aici (arbore lalea si magnolii) vreau sa inlocuiesc niste salcii de alea care se tusina pentru lemn de foc undeva pe o culme, circa 5 - 6 pomi. Inca ceva, daca ii pun la germinat acuma si ii pun la primavara in pamant dupa care ii voi taia la 6 luni vor rezista peste iarna urmatoare? Multumesc! Trimit adresa pe mail. Daca se poate sa trimiteti cu posta romana, multumesc inca o data

Anonim spunea...

Numarul meu de telefon este 0762216309.V-as ruga tare mult daca a-ti binevoi sa-mi trimiteti coletul prin Posta Romana.Va multumesc anticipat.

Anonim spunea...

Buna seara, vad ca ati starnit un adevarat interes pentru aceasta cultura, felicitari
As dori sa incerc si eu pe un Ha de teren aflat in paragina.
adresa de email flq82@yahoo.com, multumesc anticipat.

ADI B. spunea...

buna ziua .
eu am ptatit urmatoarele :
am plantat semintele au iesit in numar mare ,,,ca iarba pot spune....au inceput sa creasca si apoi au stagnat ca la final sa moara una cite una .
nici in acest moment nu stiu ce s-a intamplat ....si am nevoie mare de ajutor pentru ca vreau sa plantez din nou la primavara si nu stiu unde am gresit.
multumesc

Marian Miu Trandafir spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Marian Miu Trandafir spunea...

Scuze acum pot comunica .Am facut un raft special pentru rasaduri .Neoane cu pornire cu temporizare,ventilatie pe ficare raft.Am cuparat tavite alveolare,pamant,substrat.Cred ca sunt instruit si mai am nevoie doar de seminte .Sunt din partea de sud a Romaniei.Adresa de e-mail este :htcmarian10@gmail.com .Va multumesc anticipat.

Sorin Tanase spunea...

Trebuie sa recunosc ca imi place ce faceti. E bine ca v-ati pregatit si inteleg ca va mai trebuiesc doar semintele, dar cum sa vi le trimit, pe mail? (daca imi dati adresa va trimit seminte).

Anonim spunea...

Au ajuns si la Radauti semintele. Multumesc mult. R. Liviu

Anonim spunea...

buna ,va rog sa-mi raspundeti la o intrebare ,vreau o plantatie de paulownia elongata in jud Caras-Severin in zona Moldova Noua . Problema mea este daca rezista paulownia la conditiile de clima aici primavara si toamna sulfa vintu in rafale de 50-60 km -ora

Anonim spunea...

A sosit plicul cu semintele. Va multumesc. Le-am semanat in alveole cu pamant in amestec 1/3 balegar maturat+1/3 pamant de gradina +1/3 nisip.Voi incerca sa va trimit poze indata ce vor rasari.Cristina P.-Bradetu, Arges.

Anonim spunea...

La multi ani!! Va saluta lucian din Iasi.Studiez de ceva vreme pe net acest copac paulownia si doresc sa ma apuc de treaba.Ma puteti ajuta cu seminte sau puieti?cristea_ lucian2000@yahoo.com.

Anonim spunea...

De unde pot procura butasi sau. Rasaduri de cotevisa 2?

Unknown spunea...

La multi ani!! Va pot trimite seminte, rasad voi avea in primavara.

Unknown spunea...

Rasad trebuie sa cumparati de la firmele de profil, curand am sa va ofer o metoda de obtinere a butasilor de Cotevisa.

Unknown spunea...

Nu am un raspuns pentr intrebarea dumneavoastra.

Anonim spunea...

La Multi Ani.Toata stima pentru domnul Sorin Tanase. va saluta Viorel Marin -Rosiorii de vede.ce parere aveti de Moringa Oleifera PKM1. .eu am comandat seminte din India si sunt curios sa aflu parerea dumneavoastra.-santamaria.prod@yahoo.com

Sorin Tanase spunea...

La multi ani!! Acum am auzit prima data de Moringa Oleifera PKM1.

Anonim spunea...

Buna ziua domnule Sorin Tanase. Imi puteti da informatii cu privire la distribuitori autorizati de paulownia.Pe net sunt multe oferte dar nimic de incredere. Apreciez situl dumneavoastta de unde am invatat destul de multe. Cristea_lucian2000@yahoo.com

Anonim spunea...

Buna seara
Am intentia sa plantez 2 ha paulownia. Am inceput cu intocmirea unui plan de afaceri. Puteti sa ma ajutati si pe mine cu o informatie? Unde se poate vinde cheresteaua rezultata ? Si la ce pret?

Anonim spunea...

Buna seara,si "La Multi Ani!" Domnule Sorin,sunt din Albeni,jud.Gorj,ma numesc Mitru Ion Laurentiu. Asadar... cautind raspunsuri si lamuriri despre cultivarea arborelui Paulownia,am dat peste exact ce cautam.Va rog respectos,daca puteti sa-mi trimiteti si mie seminte de Paulownia.Mentionez ca as prefera un soi care sa reziste la inghet. Sunt incepator,am 39 ani si vreau sa reusesc in viata. Am planuri mari,atit eu cit si un coleg de serviciu si dorim din tot sufletul sa realizam cite o plantatie,in locuri diferite(Albeni;Scoarta) cu soluri diferite.Cu speranta ca veti reusi sa-mi trimiteti atit de neasteptatele seminte,pina la o noua reauzire...Va multumesc ! mitrulaur@yahoo.com tel.0767231500

Anonim spunea...

Buna seara,
Va rog, puteti sa-mi trimiteti si mie seminte de Paulownia?, pe adresa : Gheorghe Florentina, Com. Farcasele, Nr. 14, Jud olt. Va multumesc !

Sorin Tanase spunea...

Nu va pot spune unde se vinde cheresteaua pentru ca nu stiu, firmele care vand puieti promit contracte de achizitie. Mai multe nu stiu nici eu.

Sorin Tanase spunea...

Am sa va trimit.

Sorin Tanase spunea...

Am sa va trimit, dar am nevoie e adresa. Trimiteti-mi pe mail.

Anonim spunea...

Buna seara,
Puteti sa i-mi trimiteti seminte la adresa: Pitesti, str. Nicolae Balcescu, Bl. L6 , sc. A, ap 42, Arges.
Va multumesc!
Bogdan Venescu

Anonim spunea...

Buna ziua d-le Sorin.Anul trecut am primit de la Dv.niste seminte. Am reusit sa fac o plantatie mai mica , fiind acasa din cauza unui accident, am avut timp sa mai si experimentez, iar rezultatele le-am impartit pe blogul dv.Acum fiind iarna, i-mi lipseste aceasta preocupare.Daca mai aveti va rog sa.mi trimiteti cateva seminte, sa mai pot incerca. Va multumesc anticipat.
Adresa Tasnadi Stefan Com. Sic str a II-a nr 152 jud. Cluj cod 407540

Unknown spunea...

As dori si eu sa incerc un hectar cu acesti copaci. Cat costa semintele si cum procedez pentru a intra in posesia lor. Multumesc anticipat Dan. email dangrecuk@yahoo.ro

Anonim spunea...

multumesc mult

Anonim spunea...

Buna ziua,as dori sa incerc si eu cu cateva seminte,sunt din judetul Arad ,sper sa se preteze si in aceasta zona.Daca se poate sa ma contactati la email lazarn@ainee.ro
Toate cele bune, si sper sa am sorti de izbanda.


Unknown spunea...

Buna ziua, d-le Stelian! Am citit si eu in ultima vreme destule articole pe tema arborelui Paulownia si as dori sa incerc o mica plantatie. Ma puteti ajuta, va rog, cu seminte sau rasaduri? Adresa mea de email este: costinico@gmail.com. Multumesc mult! Costin Nicolae

Sorin Tanase spunea...

V-am trimis mail.

Anonim spunea...

D-le Stelian va salut, sunt Varna Oliver din Maramures, nu stiu ce s -a intamplat dar am mai trimis un mesaj si a aparut pe alta pagina a site-ului. Va rog daca puteti sa-mi raspundeti la mesaj si daca mai aveti sa-mi trimite-ti seminte de paulownia tomentosa, adresa mea este: , Loc. Buciumi nr. 48, Jud. Maramures, cod postal 437336. Puteti trimite prin posta sau curier, si binenteles voi suporta eu cheltuielile de expediere. MII DE MULTUMIRI !

Anonim spunea...

Ups scuze , uitasem de nr. de tel. 0741 150 372, Varna Oliver

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   1 – 200 din 319   Mai noi› Cele mai noi»