Lamaiul rezistent la frig - Poncirus Trifoliata



Origine

Portocala trifoliata s-a dezvoltat in China de mii de ani, iar in Japonia incepand din secolul 8. A fost introdusa in Australia in ultima parte a secolului 19, dar datorita cresterii reduse a mai multor specii care au fost altoite pe aceasta, ea a devenit destul de putin populara. Portocala trifoliata a devenit portaltoiul preferat in cazul solurilor grele dupa ce s-a descoperit ca transmiterea de viroizi, in special a viroidului „exocortis citrus”, se face prin altoiul infectat care duce la probleme de crestere si dezvoltare. Au fost descoperite si denumite multe soiuri de portocala trifoliata. Cel mai folosit soi in Australia este o planta cu frunza si floarea mica, denumita P. Trifoliata 22. O specie pitica cunoscuta sub numele de „Dragonul Zburator”, al carui altoi este folosit uneori in comertul cu amanuntul.

Toleranta la conditiile de mediu si sol


Poncirus trifoliata este cel mai potrivit pentru solurile sarace in oxid de calciu (var nestins) și poate rezista la condiții de temperatura scazuta  și umezeala ridicata. Cu toate acestea drenajul deficitar poate duce la „moartea subită "a pomilor altoiti pe acest portaltoi. Pomii altoiti pe P. trifoliata cresc bine pe argile fertile sau luturi, dar nu tolereaza solurile foarte acide sau extrem de alcaline. De asemenea, ei reacționează la condițiile saline, și copacii altoiti pe P.trifoliata absorb usor clorură prin frunze, o problemă cel mai des observata la copacii irigati aerian. Este unul dintre portaltoii preferati pentru replantare. Poncirus trifoliata nu dezvoltă un sistem de radacini foarte adânc sau larg, dar rădăcinile de hranire sunt foarte fibrose. Poncirus trifoliata are toleranță slabă la secetă.

Daunatori si boli

Poncius trifoliata este foarte rezistenat la afectiunile si putregaiurile Phytophthora cauzate de ciuperca Phytophthora citrophthora și a nematodului (viermelui) citricelor (Tylenchulus semipenetrans). Este imun la virusul Citrus tristeza. Altoaiele pentru inmultire ar  trebui sa fie procurate din surse sigure, pentru a se asigura ca materialul saditor nu sufera de viroidul exocortis si alte tipuri de viroizi care pot genera plante de dimensiuni mici. De asemenea este de dorit ca altoaiele sa nu sufere de virusul frunzelor rupte(zdrentuite) la care P. Trifoliata este foarte sensibila, aceasta boala ducand la aparitia unui inel galben la imbinare.


Performanta

P. trifoliata este in general  un bun portaltoi pentru portocale, destul de bun pentru grapefruit(desi au fost semnalate unele cazuri de fructe de mici dimensiuni), pentru majoritatea soiurilor de mandarin si lamai, cu exceptia Eureka lemon. Un impediment major in utilizarea P trifoliata ca si portaltoi este dificila infiintare a noilor plantatii. Eficienta trunchierii este destul de buna. Plantele dezvoltate din P. Trifoliata se preteaza la plantari dese.  Performantele obtinute in zonele tropicale si subtropicale sunt in general destul de reduse.

Performanta pepinierelor


P. trifoliata este portaltoiul cu cea mai grea crestere dintre portaltoaiele comerciale. Pepinierele rezultate din P. Trifoliata au o medie de crestere cu 6-12 luni de zile mai mari decat a celor obtinute din Troyer si Carrizo.  Dintre portaltoaiele cunoscute, acesta este cel care se inmulteste cel mai greu.  Dezvoltarea in timpul primaverii timpurii si a toamnei inaintate se face foarte greu datorita perioadei lungi de inactivitate(hibernare) din timpul iernii. Selectiile de portocale trifoliate cu frunze mici sunt mai putin viguroase si mai stufoase decat cele cu flori mai mari.

Calitatea fructelor

Calitatea fructelor este excelenta, cu un continut ridicat de substante solide solubile,o cantitate mare de acizi, si cu o coaja subtire si neteda. Copacii inmultiti din P. Trifoliata produc fructe cu o aciditate crescuta inca de la inceputul sezonului, dar  care au si o capacitate ridicata de mentinere a acesteia.




Compatibilitatea de altoire

P.Trifoliata este incompatibila la altoire cu Eureka lemon, un inel galben de incompatibilitatea va aparea la  locul de altoire.  Imbinarea cu Mandarinul imperial reprezinta o problema care poate fi depasita prin utilizarea unui altoi intermediar de portocal dulce. Cultivatorii trebuie sa se asigure ca inmultirea se face din altoaie de specie pura,nu din seminte bolnave, si din altoaie de calitate.

Extinderea plantatiilor


P. trifoliata este cel mai utilizat portaltoi pentru solurile dure din Riverina, Curlwaa din New South Wales. Este de asemenea cel mai folosit portaltoi din zonele de coasta din New South Wales. Vanzarea de seminte de P. Trifoliata este considerabil mai ridicata decat in cazul altor soiuri, desi mai mica decat in cazul celor din speciile Troye si Carrizoo la un loc.

Experienta de peste hotare

P. trifoliata este portaltoiul predominant  in China, Japonia si Argentina.  Este de asemenea folosit si in zonele cu soluri dure din california.

Avantaje:

-          Rezistent la ciuperca Phytophthora
-          Rezistent la nematozi(viermi...)
-          Imun la virusul Tristeza
-          Rezistent la frig
-          Tolereaza excesul de umiditate
-          Calitate ridicata a fructelor
-         Pom de mici dimensiuni

Dezavantaje:
-          Nu agreeaza soluri cu Ph ridicat
-          Nu agreeaza soluri foarte acide
-          Sensibil la salinitate ridicata
-          Sensibil la soluri calcaroase
-          Sensibil la seceta
-          Susceptibil de exocortis

-          Crestere lenta in pepiniere

12 comentarii:

Unknown spunea...

Îmi doresc să am o astfel de plantă. Cînd puteți să îmi trimiteți un copacel?

Anonim spunea...

buna ziua ! la cate grade minus rezista ? multumesc !

Sorin Tanase spunea...

Va salut, eu ii am in curte de vre-o 4 ani si am destul de multi. Au fost si ierni grele si mai usoare. Sunt in judetul Dambovita. Arata foarte bine, desi nu au o dezvoltare spectaculoasa. Va pot trimite cateva poze, dar cand ajung la tara. In perioada asta am ajuns rar.

Anonim spunea...

Cum pot intra in posesia unui asemenea lamai ?
adera contact ioan_miculescu@yahoo.ro

Catalin spunea...

Ce varsta au lamaii pe care-i vindeti si care este pretul ???

Sorin Tanase spunea...

Lamaii au vreo 5 ani de cand sunt in gradina si pretul este de 100 lei.

Anonim spunea...

Buna ziua, exista in Gradina Botanica din Bucuresti. Puteti lua de acolo cateva lamai pentru seminte. Fiind specia salbatica, dintr-un singur fruct puteti obtine 15-20 e seminte. Asta pentru cs scopul principal al unei specii salbatice este reproducerea. Spor!

Cristi spunea...

Aș vrea sa cumpar si eu 2 lamâi. cristi13robert@yahoo.com

Unknown spunea...

Bună ziua vă rog îmi spuneți cat costă un lămîi trifoliata mulțumesc

Sorin Tanase spunea...

Pretul este de 100 lei plus cheltuielile de transport.

Unknown spunea...

Buna ziua.as dori si eu seminte de poncirus.ma poate ajuta cineva?multumesc

Unknown spunea...

Bună ziua as dori și eu un lamai doar ca as vrea sa știu dacă este pe rod